Beeldbepalend 284
Breda 9
Woensdag 13 november 2024
Aan de noordzijde van het centrum van Breda ligt de wijk
Belcrum. Die naam is te herleiden naar Belken Heem en komt al in 1359 voor als
beduiding voor Belcrumberg oftewel de Belkenaemsche Berg. In 1620 is hier in
opdracht van Prins Maurits een jachtslot gebouwd dat twee eeuwen later is
gesloopt. Ongeveer een eeuw geleden is Belcrum bij Breda gevoegd en is er begonnen
met de opbouw van het gebied tot een woonwijk met vooral veel laagbouw.
Deze aflevering start ik aan de noordzijde van het treinstation van Breda en kom op de Stationslaan een apart figuur tegen bij een oversteekplaats. Daarom heb ik dit open object maar even de werknaam Oversteekmannetje gegeven. Het behoort bij een hele serie silhouetten van het ontwerpbureau Mus om voor voetgangers en fietsers het oversteken van diverse plekken in het stationsgebied veilig te maken.
In 2019 is in de bestrating tussen twee straten door bewoners van Belcrum een dichtregel met als thema Verbinding te zien. Een jury koos voor de tekst van Mariette Vermeeren. Ik sta er even bij stil en geniet van haar woorden.
'Vooruit. Loop sta zwijg kijk. De tijd staat hier niet stil, maar brengt jou van toe naar nu en van nu naar later. Via een steeg van tijdloos steen. Van oud naar nieuw. Wat de tijd ons brengt ligt niet vast. Hoogstens de wereld om ons heen. Kijk zwijg sta. En loop vooruit.'
Langs de Kievitstraat ligt een groene zone met daarop onder andere een buurtvoetbalveld. Het brede voetpad wordt bij de Voorst van Voorststraat afgesloten met twee oranje bollen, die het onmogelijk moeten maken dat auto’s het pad op draaien.
Ik verlaat de wijk Belcrum en keer terug bij de Stationslaan waar La Source staat. Dit kunstobject is gemaakt door Pascale Marthine Tayou. Deze beeldhouwer en installatie- en videomaker is in 1967 geboren in Yaoundé. Hij studeerde rechten en ontwikkelde zich daarna als kunstenaar. Via Stockholm en Parijs vestigde Tayou zich in Gent.
Tayou werkt en woon afwisselend in België en in Douala in zijn geboorteland Kameroen. Zijn opvallende boom staat voor het gerechtsgebouw van Breda dat in 2018 in gebruik is genomen. De kunstenaar maakte het tien meter hoge gevaarte van kunststof in een metalen frame.
De boom staat in een bassin met een doorsnede van elf meter. Het bassin vormt een fontein, op de bodem via blauwe lijnen de contouren van de continenten vanuit de hoogte te zien. In de rode boom heeft Tayou allerlei maskers gehangen, die de diverse aanwezige culturen in de wereld symboliseren.
Het eerste onderdeel van de Blind Walls Gallery vind ik op de hoek van de Nieuwe Dieststraat met de Nijverheidssingel. Om de vijftigste editie van Breda Jazz Festival te ondersteunen is via een crowdfundingactie voldoende geld binnengehaald om illustrator Joren Joshua aan de slag te krijgen.
Joshua is geboren in 1990 en woont en werkt in Rotterdam. Hij studeerde aan de kunstacademie in Breda en volgde daar de richting illustratie, waarna hij zich steeds meer richtte op graffiti en zeefdruk. Hij maakte hier Breda Jazz FestiWall. Op een blauwe achtergrond voel ik bijna de jazzy instrumenten resoneren.
Ik volg de Nijverheidssingel en pak ter hoogte van huisnummer 311 nog twee illustraties mee en sluit daarmee deze aflevering over Breda af. Op dit adres was jeugdherberg Night Flight gevestigd. Dit hostel is in 2018 door burgemeester Paul Depla voor een maand gesloten omdat er bij een controle voor de tweede keer alcohol werd aangetroffen. De eigenaren stapten naar de rechter en die oordeelde dat de sluiting onterecht was.
De rolluiken langs de weg op de begane grond trekken mijn aandacht en zijn beschilderd. Ik kan op de eerste twee geen merkteken, tag of volledige signatuur vinden. Een poging via Blind Walls Gallery aan gegevens te komen loopt eveneens op niets uit. Ondertussen kijk ik naar het leven van de jeugd, de spetters, de zee en het spel, maar ook van de wereld ontdekken, reizen maken. Een reis langs onbekende gebieden en beelden. Alleen hier overnachten is niet meer mogelijk.
verbinding
het zijn woorden
waar puntsgewijs
de aandacht op wordt
gevestigd
de lijn glijdt richting
het spoor
mijn voeten gaan
de andere kant op
oud verbindt zich
met minder belegen
langzaam komt
de start in zicht
Opa IJsbeer
Verantwoording
1. 1. Inleiding –
wikipedia
2. 2. Stationslaan
– buromus.nl
3. 3. Verbinding – bredavandaag.nl
4. 4. Voorst tot
Voorststraat – geen informatie (voorlopig)
5. 5. Stationslaan
– wikipedia – kunstinbreda.nl
6. 6. Nieuwe
Dieststraat – blindwalls.gallery – wikikids.nl
7. 7. Nijverheidssingel
– bndestem.nl
Reacties
Een reactie posten