Beeldbepalend 281
Amsterdam Zuid
Woensdag 23 oktober 2024
Het Apollohuis aan de Apollolaan is eind jaren dertig gebouwd naar een ontwerp van architect Dirk Roosenberg. Het diende als hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank, de latere Sociale Verzekeringsbank die hier tot 1990 in zat. Tegenwoordig is het een kantoorgebouw, waarin een advocatenkantoor en een IT-bedrijf gevestigd zijn. De gevels van het gebouw waren aanvankelijk bekleed met geglazuurde keramische platen die in 1968 zijn vervangen door platen van het witte kalksteen travertijn. Het gebouw wordt ook wel eens de Oceaanstomer genoemd en heeft sinds 2004 de status van rijksmonument.
Bij het pand zijn twee beelden te zien, die beide uitgevoerd zijn in brons en in 1954 zijn gemaakt. Aan de linkerzijde van de ingang staat Beschermster van de Sociale Zorg en Gerechtigheid. Een vrouw draagt een lam in haar armen.
Dit beeld is gemaakt door Han Wezelaar en is net als de andere sculptuur 3,60 meter hoog. Aanvankelijk heeft in 1940 Frits van Hall de opdracht gekregen om dit kunstwerk te maken. Mede door de oorlog, waarin Van Hall werd geëxecuteerd, is dat beeld er nooit gekomen. Wel was er een model van een gipsen beeld, dat lag opgeslagen in de kelder. Door vorst en hoge waterstand raakte dat onherstelbaar beschadigd. Hierna werd Wezelaar ingeschakeld.
Het tweede werk is gemaakt door Hildo Krop en kreeg de naam Beschermer en Handhaver van de Sociale Wetgeving. Pas veertien jaar na de opdracht werd het beeld onthuld. Het beeld laat een manfiguur zien die een zwaard vasthoudt in de rechterhand en een vrouwfiguur in de linkerhand torst.
Aan de Apollolaan 133 hangt een mooie gevelsteen met opgaande gouden zon. Op de basis staat de tekst Westhoecke. Aan de rechterzijde van de steen is een regenbui te ontwaren, terwijl links een engelfiguur voor wind speelt. In de stadsvilla is tegenwoordig een advocatenkantoor gevestigd. Het gebouw is ontworpen door architect Fhilip Anne Warners (1888-1952), die gespecialiseerd was in etagehuizen. Deze villa is in 1930 opgeleverd.
Bij de Stadionweg, Hobbemakade zijn op de brug over het Noorder Amstelkanaal diverse beeldhouwwerken te zien van Hildo Krop. Die beelden zijn door hem gemaakt in de periode van 1926-1927. Sommige sluiten aan op de brugleuningen, zijn in het midden te zien of vormen het uiteinde.
Het gaat om Man met roofvogel en Vrouw met roofvogel. In beide gevallen zijn de personen door Krop met open handen geplaatst. Een teken van openheid, de roofvogel stelt waakzaamheid voor.
In het midden van Brug 405 is een ronde pijlerbekroning met twee slangenkopjes die een eenheid vormen met de smeedijzeren krullen van de brugleuning. Een mooie afsluiting van deze korte aflevering, die aansluit op het negende hoofdstuk van Amsterdam Oudzuid.
weer bericht
iedere gedachte aan haar
wordt door mij weggeblazen
de zon schroeit de aarde en
verdwijnt in de westhoek
in zee
nog is het dag en met gebolde
wangen bekijkt hij de basis
de regen klettert tegen ramen
en glijdt van mij af
Opa IJsbeer
Verantwoording
1. 1. Inleiding –
wikipedia
2. 2. Apollohuis
– wikipedia – amsterdam.buitenkunst.nl
3. 3. Apollohuis
– wikipedia – amsterdam.buitenkunst.nl
4. 4. Westhoecke
– gevelstenen.net – amsterdamopdekaart.nl
5. 5. Noorderamstelkanaal
– timswings.nl
6. 6. Noorderamstelkanaal
– timswings.nl
7. 7. Noorderamstelkanaal
– timswings.nl
Reacties
Een reactie posten