Beeldbepalend 266

Waalwijk 2

Woensdag 10 juli 2024 

Het dorp Waalwijk behoorde aanvankelijk tot het grondgebied van het Graafschap Holland en werd in 1232 verkocht aan het Hertogdom Brabant. In 1303 kreeg het stadsrechten maar omdat nooit een versterking werd aangelegd konden de Hollanders de bewoners vervolgens brandschatten, waarmee zij beloofden de woningen tijdens plundertochten te zullen ontzien. Grote schade werd aangebracht tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421 en omdat het in het grensgebied van Holland en Brabant lag leefden bewoners lange tijd in onzekerheid en vonden tijdens latere oorlogen ook veel vernielingen plaats.

Ik vervolg mijn route van de eerste aflevering van Waalwijk van het St.Jansplein en zie op de hoek met de Grotestraat een fraai Keramisch reliëf met onder andere krakelingen en speculaaskoekjes maar ook korenaren en centraal een gezicht in de vorm van een zon. Het reliëf is afkomstig uit 1975 en verwijst naar de vroegere bakkerij van Mil, die in dit pand gevestigd is geweest.


Het voormalig gemeentehuis van Waalwijk is gevestigd aan het Raadhuisplein en is gebouwd tussen 1929 en 1932 naar een ontwerp van de Nederlandse architect Alexander Kropholler. Sinds 2010 wordt het niet meer als raadshuis gebruikt en staat het bekend als Huis van Waalwijk. In een metalen raamwerk is een wapenschild met vier leeuwen verwerkt.


De ingang van het Huis is te bereiken via een granieten trap. Het bordes en een tweetal dierenfiguren zijn van de hand van Lambertus van Zijl (1866-1947), die lange tijd samen werkte met de architect en stedenbouwkundige Berlage.


De Koe en Os zijn door hem gemaakt en zijn een verwijzing naar de vroegere leder- en schoenenindustrie, waar veel bewoners in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw een boterham in verdienden. De twee dieren zijn door Zijl in 1932 vervaardigd uit zandsteen.


Boven de ingang van het raadhuis zijn twee leeuwen te zien, die ieder een wapenschild vasthouden. Het betreft de wapens van Nederland (rechts) en van Noord-Brabant (links). Het Wapen van Brabant is een gouden leeuw met rode nagels en rode uitstekende tong. In de twaalfde eeuw nam Hendrik I (Hendrik de Krijgshaftige) deze leeuw als wapen aan, hoewel Godfried I van Leuven, de grondlegger van het gebied ook al een leeuw als symbool voerde.


Niet alles wat ik laat zien in deze serie is kunst. Maar fraai vind ik het logo wel dat ik aan een roodstenen muur aan het Raadhuisplein zie. Het betreft het logo van het Schoenenkwartier dat hier is gevestigd. In dit museum komt een stukje van de leder- en schoenenindustrie van Waalwijk tot leven.

In de tuin van het Huis van Waalwijk, langs de Winterdijk, staat Monument Waalwijk 700 gemaakt door Astrid Veldhuyzen-Koppen, die ook verantwoordelijk is voor het Vredesmonument waaraan ik in de eerste aflevering van Waalwijk aandacht heb besteed. Beide objecten zijn door haar in 2004 vervaardigd.


Het is aangeboden omdat in 2003 het 700 jaar geleden is dat Waalwijk stadsrechten kreeg. Met een meisje dat water drinkt uit een fontein wordt gesymboliseerd dat de jeugd de toekomst heeft en dat water een noodzakelijke levensbron is. Vijftig jaar eerder werd de Julianafontein geplaatst.


Ik sluit deze aflevering af aan de Taxandriaweg waar op het terrein van de Rabobank het bekende Rabomannetje staat. Dit bronzen beeld Mens op zonnewijzer is in opdracht van de bank gemaakt door Desiree Tonnaer, zoals de inscriptie in de voet van het object ook aangeeft. Het is gegoten bij Ton van Schalen Bronsgieterij.


Tonnaer is geboren in 1955 in Thorn en woon en werkt in Maastricht, waar zij ook een eigen galerie heeft. De kunstenares heeft handvaardigheid en kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en heeft daar ook ongeveer tien jaar les gegeven.


  

symbool

 

sssht

stil maar

schiet niet op mij

schets en

steek er iets vanop

samen doen wij het

slaan

spijkeren op z’n kop

sssht

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Grotestraat – vanderkrogt.net

3.       3. Gemeentehuis – wikipedia

4.       4. Bordes - wikipedia

5.       5. Wapenschilden – wikipedia

6.       6.  Logo – schoenenkwartier.nl

7.       7. Winterdijk – waalwijkwiki.nl

8.       8. Taxandriaweg – desireetonnaer.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Deel 62

Beeldbepalend 274

Beeldbepalend 249