Beeldbepalend 254

Ommen muurkunst

Woensdag 17 april 2024

Het smalle straatje De Poffert in Ommen dankt de naam aan de gelijknamige familie die hier ooit woonde. Het straatje ligt tussen de Brugstraat en de Bermerstraat. Hier woonden vooral mensen die het financieel niet goed hadden. Zo bezat Hendriks Poffert in 1752 het Pofferts Huijsjen. Twee zonen van de familie Poffert waren betrokken bij het oproer tegen het stadsbestuur op Pinkstermaandag in 1782. Veel pandjes werden later gebruikt als achteruitgang voor gebouwen aan de Brugstraat en de Markt.

De serie Beeldbepalend gaat vooral om beeldende kunst, beeldhouwwerken, maar ik maak zo nu en dan een uitstapje naar muurschilderingen, gevelstenen, reliëfs etc. Deze afleveringen draait echter om schilderijen die ik in De Poffert heb zien hangen aan voornamelijk blinde muren. De panelenroute is in 2010 gestart om lelijke kale muren wat op te frissen. Al een paar keer zijn panelen vervangen door andere. Het initiatief voor het panelenpad is genomen door toenmalig wethouder Ilona Lagas samen met Stichting Vechtdalkunsten, dat toen nog werkgroep ‘Omm’zien Kunst’ heette.

Het eerste werk is van Betty Stokvisch. Deze kunstschilder woont in Ommen en studeerde aan de Hogeschool Windesheim. Zij schildert vooral realistische beeldverhalen met een vleugje humor en een reis door de geschiedenis. In haar eigen atelier geeft zij schilderlessen. Dit schilderij van haar hangt er sinds 2020.


Het signatuur Hannah leidt mij naar Hannah van Schelven, geboren in 1951 in Hengelo als Anna Louise van Schelven. Zij heeft enige jaren in Mozambique gewoond. Kleurstelling en vormgeving uit die periode zijn vaak terug te vinden in haar werk. Als uitgangspunt voor haar werk laat de schilderes zich meestal leiden door dromen en gevoelens die zij vervolgens op papier probeert uit te werken.


Het paneel Don’t hurry be happy is door Christa Koning gemaakt in 2017 en hangt ook alweer enkele jaren in De Poffert. Zij schildert vooral met acryl op linnen, maar werkt ook met pastelkrijt en met vilt. Haar werken zijn zeer veelzijdig, hebben soms een boodschap en gaan met humor gepaard.


Harry Soepenberg is geboren in 1970 in Hardenberg is een autodidact op het gebied van kunstschilderen en maakte aan de hand van Jan Oosting belangrijke stappen, experimenteerde begeleid door Annewil Jansen met vorm en kleurgebruik. Hij schildert vooral landschappen en dorpsgezichten en laat zich een enkele keer verleiden tot het maken van een portret.


Schapen op de Archemerberg is door hem gemaakt op doek en hier nogmaals te zien. Wie aan zijn ondertekening op het paneel glutenvrije pommodori tomaten heeft toegevoegd is mij niet duidelijk geworden.


Voormalig stuurman Jeroen Bijl vond in het buurtschap Arriën een plekje om de drukke randstand te ontlopen. Hier ontstond atelier Achteresch, vernoemd naar het uitzicht van het atelier. Daar begon hij met tekenen en aquarelleren. Ook geeft hij cursussen. Bloemen, dieren en landschappen zijn zijn favoriete onderwerpen. Van hem kom ik Koeien in de stal tegen.


Bij het volgende paneel word ik door Vechtdalkunsten op het juiste spoor gezet. Het is gemaakt door de in 1953 geboren Hester Molenberg, die in 2002 naar Ommen is verhuisd. Hier komt zij in aanraking met aquarelleren. Zij maakt vooral stillevens, bloemen en landschappen en (in opdracht) ook wel gebouwen of historische figuren. Uit haar werk blijkt dat licht voor haar heel belangrijk is.


Ik keer terug bij Jeroen Bijl, die in 2010 sowieso Portret schilderde zoals ook op zijn eigen website is terug te vinden. ‘Blijven oefenen’, is zijn devies dat hij meegeeft aan mensen die bij hem in de leer gaan. En dan creëer je dus zelf ook een fraai portret.


Erna Prenger was een van de actieve leden van de eerder genoemde werkgroep Omm’zien, en om het kunstleven meer op de kaart te zetten stapt zij samen met nog enkele dames van die groep naar de middenstand en zetten zij kun kunst letterlijk op een ansichtkaart. ‘Ons doel is om Ommen meer te profiteren als kunststad.


Ik sluit deze reeks af met een schilderij van Gitte Huisman uit 2023. Zij bezocht onder andere de Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle en is actief als vrijwilliger bij de scouting in Den Ham. Dit dorp behoorde tot 1811 tot het schoutsambt van Ommen. Met haar ooievaars duikt zij in de rijke natuurlijke omgeving van het Ommen en verdient daarmee een plekje op het panelenpad.


 

samen

 

vanaf de markt schenken zij

in het straatje

aandacht aan de handel

 

het is hun melkkoe waar

de huidige generatie

met een knipoog naar het verleden

samenkomt

 

hier geen zoektocht

alles staat vast en is al eerder

opgetekend

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding -  beeldbank.oudommen.nl

2.       2. Stokvisch – vechtdalcentraal.nl – rondommen.nl

3.       3. Schelven – vanschelven.com

4.       4. Koning – linkedin.com

5.       5. Soepenberg – harrysoepenberg.exto.nl

6.       6. Bijl – achteresch.nl

7.       7. Molenberg – vechtdalkunsten.nl – hestermolenberg.nl

8.       8. Jeroen Bijl – achteresch.nl

9.       9. Erna Prenger – vechtdalcentraal.nl

10.     10.Huisman – linkedin.com - wikipedia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214