Beeldbepalend 253

Heiloo 3

Woensdag 10 april 2024

Wandelen door Heiloo is ook kennismaken met de geschiedenis van het dorp en zijn omgeving. In de gemeente liggen enkele landgoederen zoals Ter Coulster. Op panelen wordt de geschiedenis van het perceel en de gebouwen verteld. Nijenburg ligt op een oude strandwal en is gebouwd door Gerard van Egmond van de Nijenburg. Tot 2007 is het bewoond geweest. Tegenwoordig is in het hoofdgebouw een museum gevestigd. Het landgoed Ypestein is verdwenen. Tot 1928 was de ruïne nog zichtbaar. En om Willibrordus kun je in Heiloo eigenlijk niet heen. In het dorp zijn diverse plekken waar de herinnering aan St. Willibrord levend wordt gehouden.

De vorige aflevering van Heiloo heb ik afgesloten met een beeld van St. Willibrord, deze aflevering begin ik met een ander beeld van deze heilige. De maker van dit muurbeeld is niet bekend. Algemeen wordt aangenomen dat het beeld aan de kerktoren van de St. Willibrorduskerk in 1858 is gemaakt. De huidige kerk is overigens gemaakt in 1927 onder leiding van Jan Stuyt, een erkend kerkenbouwer.


Ik beland aan de Kennemerstraatweg bij het landgoed Ter Coulster. De ingang van het landgoed wordt opgesierd met een tweetal leeuwen die een wapenschild dragen. De linker leeuw draagt het wapenschild van Jonkheer Gijsbert Fontein Verschuir, burgemeester van Alkmaar, die het landgoed in 1808 had gekocht.


De rechter leeuw draagt het schild van de familie Van der Feen de Lille. Beide leeuwen zijn vermoedelijk al vier eeuwen oud, maar hier gaan meerdere verhalen over. Mogelijk zijn ze afkomstig van een stadspoort van Alkmaar, maar het is ook mogelijk dat ze van oorsprong bij kasteel Ypestein hebben gestaan.


Door naar de Kanaalweg, langs het terrein van Landgoed Willibrordus waar ik in het groen diverse objecten zie staan in de vorm van installatiekunst. De afkomst en titels kan ik nergens terugvinden. In een buizenframe zijn mogelijk glas of stenen verwerkt. Ik vermoed dat het iets is wat door Barbara Vaessen is gemaakt, maar hard kan ik dit niet maken.


Op de splitsing van Kandaalweg met Rosendaal staat Het Knooppunt. Dit object heeft aanvankelijk bij het NS-station aan de Mathijs Zonderhuisweg gestaan voor het toenmalige postkantoor. Toen dat gebouw in 2008 werd gesloopt werd het opgeslagen bij Heddes Bouw in Berkhout. Vijf jaar later kreeg het stuk van cortenstaal het huidige plekje, waarbij de maakster, Truce Wilmink, zelf aanwezig was.


Wilmink is in 1943 geboren in Goes en getrouwd met de kunstenaar Joost Baljeu. Halverwege de jaren zestig trok Wilmink naar de Verenigde Staten. Na haar terugkeer naar ons land vestigde zij zich eerst in Den Haag en later in Amsterdam. Zij is opgeleid bij Minerva in Groningen en daarna bij de Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Zelf was de kunstenares leraar aan de Technische Hogeschool van Delft.


Evert Strobos, geboren in 1943 in Hengelo, volgde een opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en daarna aan de Staatliche Kunstakademie van Düsseldorf. Hij is gefascineerd door cortenstaal en gebruikt dit meestal voor zijn kunstwerken. Soms heb ik wel eens moeite om iets als kunstwerk te omschrijven. Hek is voor mij inderdaad een hek dat geplaatst is langs de Kanaalweg bij de waterzuivering van het dorp.


Niet iets om trots op te zijn, dus verder naar de Olvendijk. Ik heb moeite om die te vinden en raak de te volgen kunstroute kwijt. En toch vind ik uiteindelijk Om te zijn met anderen. Die titel staat ook vermeld op de sokkel en wordt toegekend aan Dr. M.L.J. Vaessen. Louis Vaessen staat bekend als de grondlegger van de vaktherapie. Hij was werkzaam bij de St. Willibrordusstichting in Heiloo. Zijn dochter Barbara Vaessen. geboren in 1948 in Heiloo en overleden in 2011 op het Griekse eiland Aegina, staat bekend als glaskunstenaar en maakte dit werk.


Deze bijzondere aflevering sluit ik af met een object afkomstig van Harry Draaisma. Dit werk is gemaakt in 2016 en staat in het gras bij een bedrijfsgebouw aan De Bullaan. Alles bij De Verbinding, draait om het houvast. Het houvast van een viertal balken die aan elkaar zijn bevestigd. Ze hebben tweemaal de vorm van de letter L en klemmen aan elkaar bij de verbinding van de korte en de lange poot.


 

vergeet

 

wanneer jouw draad

gespannen door mijn wereld

draait

houd mij dan

niet langer vast

maar vergeet wat er ooit

tussen ons was

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – heilooinbeeld.nl – hvheiloo.nl

2.       2. Kerkbeeld – wikipedia

3.       3. Leeuwen – landgoedvrienden.nl – tercoulster.nl

4.       4. In het groen – geen informatie

5.       5. Wilmink – heiloo-online.nl – rkd.nl

6.       6. Strobos – wikipedia

7.       7. Vaessen – wikipedia – barbaravaessen.com

8.       8. Draaisma - Draaisma

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214