Beeldbepalend 246

Kampen 2

Woensdag 21 februari 2024

Kampen heeft twee treinstations, allereerst het zogenaamde kopstation aan de IJssel. In 2012 is daar een tweede station bijgekomen: Kampen Zuid. Dit ligt aan de Hanzelijn, een spoorverbinding die al bij de inpoldering van de Flevopolders stond ingetekend als een snellere, kortere verbinding tussen Amsterdam (het westen) en het oosten en noorden van ons land. Deze Hanzelijn verbindt Lelystad per spoor met Zwolle en heeft twee tussenstations; in Dronten en Kampen. Het is een eenvoudig station waar in beide richtingen per uur twee sprinters stoppen. Het oude Kamperlijntje is bij de meeste Kamper reizigers nog steeds populair en het aantal reizigers dat van Kampen Zuid gebruik maakt blijft achter op de prognoses. Mede omdat de bouw van de naastliggende woonwijk Stationskwartier veel vertraging heeft opgelopen. Wat zeker ook tegenwerkt is dat momenteel de aansluiting op treinen vanuit en naar de richting Almere bij Lelystad allerminst optimaal is.

Deze tweede aflevering start ik met De onmisbare. Het beeld is in opdracht van de gemeente Kampen gemaakt en heeft de gemeente maar liefst 135.000 gekost. Het is afkomstig van Joep van Lieshout en heeft de nodige stof doen opwaaien. Allereerst gaat het om de kostprijs, juist in een periode van bezuinigingen want ook Kampen moet de broekriem aanhalen. Ten tijde van de oplevering van het kunstwerk had de gemeente een structureel tekort van zes miljoen. Maar ook de vrees voor vandalisme heeft al tot veel gespreksstof geleid.


Een commissie heeft de opdracht aan het Rotterdamse Atelier Van Lieshout gegund nadat een advertentie maar liefst 110 inzendingen had opgeleverd. Criteria waren een relatie met mensen en een relatie met de stad en de nieuwe wijk. De kunstenaar, die zelf bij de onthulling aanwezig was, kwam met een levensgrote suikermolecuul (C6H2O6).


Volgens Van Lieshout is een suikermolecuul ‘de oorsprong van het leven en een energiebron dat voortkomt uit zonlicht, bladgroen en water.’ Het beeld heeft een coating van brons en koper. De kunsthars met gemalen brons geeft het een roestkleur. Al snel werd door de bevolking het beeld ‘poedel’ en ‘teddybeer’ genoemd, zelfs de naam ’Mickey Mouse’ is voorbijgekomen.


Fluisterende kinderen is een bronzen beeld dat in 1967 is vervaardigd door Jan Asjes van Dijk en te zien is in de tuin van de Rehobothschool aan de Populierenstraat. Het werk is in 2017 gestolen en na een week teruggevonden. Asjes van Dijk is in 1910 in IJsselmuiden geboren en was vooral bekend als schilder, waarbij hij de sfeer probeerde te vangen van het landschap.


De kunstenaar was medeoprichter van de Varfdeuze waarvan hij tot zijn dood in 1997 lid bleef. Van hem heb ik in twee afleveringen over Dordrecht ook al werk laten zien.


Op het voorplein van de Christelijke scholengemeenschap Pieter Zandt aan de Kamperstraatweg staat een aantal kunstwerken, die verwijzen naar de identiteit van de scholengemeenschap en gebaseerd zijn op teksten van het bijbelboek Efeze. Het geheel is uitgevoerd in diverse soorten staal en is in 1995 gemaakt door Nicolaas Dings ter gelegenheid van de nieuwbouw van deze scholengemeenschap. De werken staan bekend onder de verzamelnaam Fortitudo (kracht).


De Nederlandse beeldhouwer Dings is geboren in 1953 in Tegelen en opgeleid aan de Stadsacademie in Maastricht en de Rijksakademie in Maastricht. De kunstenaar woont en werkt in Wijdewormer en zijn objecten zijn vaak driedimensionale collages, waarbij hij meerdere elementen verbindt.


Het eerste stuk dat ik heb getoond heeft als titel Het borstwapen der gerechtigheid meegekregen. Het volgende stuk is Het schild des geloofs en het geheel eindigt met De helm der zaligheid. Het moge duidelijk zijn dat deze school waar plaats is voor ongeveer 2.000 leerlingen het geloof hoog in het vaandel heeft staan.


Aanvankelijk was het de bedoeling dat de school in IJsselmuiden zou komen te staan, maar een geschikte locatie kon daar niet worden gevonden. In Kampen was daar wel ruimte voor. Voor mij een mooie afsluiting van dit hoofdstuk Kampen.


 

De kracht wordt

 

De kracht wordt uit de tenen

gehaald. Gestaald zijn woorden

als wapen door hem gehesen

op een schild dat ieder stenen

hart beroert. Gevloerd blijven

veine gedachten hangen onder

de helm die alle smarten stilt.

  

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Kampen Zuid – rtvoost.nl – kampernieuws.nl

3.       3. Populierenstraat – destentor.nl – varfdeuze.nl

4.       4. Kamperstraatweg – pieterzandt.nl – stad.kampen.nl

5.       5. Kamperstraatweg -  nicolasdings.nl

6.       6. Kamperstraatweg – digibron.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214