Beeldbepalend 245

Den Haag Centrum 7

Woensdag 14 februari 2024

Niet in onze hoofdstad maar in de Hofstad is onze regering gevestigd. In Den Haag is in 1989 de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur gevestigd. De opleiding is er gekomen met steun van de universiteiten van Leiden en Erasmus Rotterdam. Maar ook wordt er samengewerkt met universiteiten van Amsterdam, Delft, Tilburg en Utrecht. In de loop der jaren zijn bij de NSOB een grote variëteit aan opleidingen ontwikkeld en uitgevoerd, gericht op het openbaar bestuur en de publieke sector. Sinds 2006 is het NSOB niet alleen een opleidingsinstituut, maar geldt het tevens als denktank. Die denktank verricht niet alleen onderzoeken in opdracht maar start die zelf ook.

Ik begin deze redelijk korte aflevering aan de Koekamp. In dit park ben ik al eerder geweest en heb toen een ander werk laten zien. Ook modern maar totaal iets anders dan het Internationaal Homomonument Den Haag dat in 1993 is gemaakt door Theo ten Have, een Nederlandse schilder en beeldhouwer die in 1958 is geboren in Lochem. Het monument is een verwijzing naar de homo’s en lesbiennes die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In 1985 leidde een initiatiefvoorstel van PSP/CPN/PPR, die samen met COC Haaglanden, COC Vrouwengroep en de Haagse HIG-homojongerengroep de nota ‘Een Poot Tussen de Deur´ hadden opgesteld, de komst van dit monument in.


Heel wat ouder en ook minder gaaf is een kunstwerk aan het Lange Voorhout. In het plantsoen staat een Vrouwentorso gemaakt door Léon Bouter. Deze kunstenaar had tussen 1962 en 1974 onder eigen naam ook een couturezaak. Bouter is in 1935 geboren in Rotterdam en overleden in 1987 in Amsterdam. Hij kreeg zijn opleiding op de afdeling mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en deed daarna werkervaring op bij Manuel Pertegaz in Mardrid.


Nadat hij zijn boetieks had verkocht vertrok hij naar het Griekse eiland Tinos en volgde daar een opleiding beeldhouwen. Vlak voor hij in New York een grote tentoonstelling zou houden kwam Bouter te overlijden. Wanneer dit kunstwerk exact is gemaakt is niet bekend.


Eveneens aan het Lange Voorhout staat het beeld Louis Couperus. Deze gerenommeerde schrijver zei over zichzelf ‘Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar’, en met zo’n typering kan een beeld van hem in Den Haag uiteraard niet ontbreken.


Kees Verkade portretteerde Couperus zoals de schrijver ook over straat wandelde, altijd volgens de laatste herenmode gekleed en tot in de puntjes verzorgd. De gedistingeerde Couperus kreeg van Verkade een wandelstok, een pochet en uiteraard glacéhandschoenen. Het beeld van Couperus heeft een plekje gekregen voor het pand van uitgeverij Martinus Nijhoff.


Ik maak nu een sprong en keer in de volgende Haagse aflevering wel weer terug op het Lange Voorhout. Maar voor nu ga ik naar de hoek van de Heulstraat en de Kneuterdijk. Volgens de steen aan de muur heeft koning Willem II op dit adres overlegd met zijn raadslieden over de grondwetsherziening in 1848. Met name artikel 42 was daarbij van belang. Hierbij werd de macht van de koning ingeperkt ten gunste van de Staten-Generaal. Maar ook de onschendbaarheid van de koning is ingevoerd en zijn de ministers verantwoordelijk. Waarvan acte.


Op de hoek van de Schoolstraat en de Riviervismarkt is de Haagse pub Fiddler gevestigd. Ik zie een ietwat raadselachtig kunstwerk dat absoluut niets te maken heeft met de brouwerij en horeca die hier nu te vinden zijn.


Het object is gemaakt door John Rädecker en is een verwijzing naar J. van Moorsel en zn, die aan de Schoolstraat 27 een stoffenwinkel had en in 1922 een manufacturenwinkel opende aan de Riviervismarkt 1. In 1968 verdween Van Moorsel uit het hoekpand en kwam er een muziekhandel. Het beeldje, inmiddels zwart geverfd omdat het beter bij de uitstraling van Fiddler past, is echter nooit weggehaald.


 

bewijzen

 

iedere stap

naar de toekomst

ligt ergens vastgelegd

ook al zien wij

de veranderingen

in een ander daglicht

het is er

 

hier staan zij

op hun strepen

en voorkomen dat

de macht

alle perken te buiten

gaat

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – nsob.nl

2.       Koekamp – wikipedia

3.       Lange Voorhout – wikipedia

4.       Lange Voorhout – bkdh.nl

5.       Heulstraat – photobiblio.nl

6.       Riviervismarkt – indebuurt.nl – shie.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214