Beeldbepalend 225

Laren NH Deel 5

Woensdag 27 september 2023

Jozef Israëls, een schilder uit de Haagse School ontdekte Laren in 1874. In zijn spoor kwamen talloze andere kunstenaars, wetenschappers en wereldverbeteraars naar dit Gooise dorp. Een deel vestigde zich hier permanent. Zij lieten zich inspireren door de heide, schapen, luchten, boerderijen, vervallen arbeidershuizen, de donkere interieurs en de klederdracht. Door hun komst veranderde Laren volledig van een eenvoudig boerendorp in een bruisend dorp met bohemiens met chique winkeltjes, galerijen en uiteraard het Singer museum, waar ook een collectie is te vinden van schilders die hier hebben gewerkt.

Bij de openbare basisschool De Ploeg aan de Melkweg staat Nijlpaard met vogeltjes op het schoolplein. Dit object is gemaakt door Fons Bemelmans, die in 1938 geboren is in Maastricht. Hij is vooral actief als beeldhouwer, maar ook edelsmid, graficus en kunstschilder. Hij begon in 1955 een opleiding als edelsmid aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in zijn geboortestad en won hier in 1958 de St. Lucas-prijs. Daarna studeerde Bemelmans in Köln en Milaan. Hij laat zich meestal inspireren door sagen en mythen. In Maastricht is veel van zijn werk terug te vinden.


Op het Tabakspaadje 7 staat in de tuin Het Paard. Op dit adres wonen nazaten van Charles Weddepohl, die dit paard heeft gemaakt. Weddepohl is in 1902 in Amsterdam geboren en volgde in de hoofdstad de kunstnijverheid en tekenschool Quilinus. Hierna ging hij verder naar de Rijksakademie voor beeldende kunsten. In 1932 opende hij zijn eigen atelier en maakte aanvankelijk vooral schilderijen. Na zijn eerste tentoonstelling was er veel kritiek op zijn werk en begon hij te twijfelen. Weddepohl ging boetseren en maakte hierna diverse beeldhouwwerken. In 1935 vertrok hij naar Hollandsche Rading, waar hij in 1976 is overleden. Eerder heb ik al werk van hem laten zien in Amstelveen.


Bij het woon- en zorgcentrum Johanneshove aan de Eemnesserweg hangt een Luidklok. De klokkenstoel is ontworpen door de siersmid Tim Vos uit Laren en heeft veel gelijkenis met de toren van de Goede Herderkerk. Het mechanisme om de klok te kunnen luiden is gemaakt door Kees Snoei. De klokkenstoel (met gedenksteen) is geplaatst bij de ingang van het centrum waar ook een deel van de communiebank staat.


Vrijheid in verbondenheid staat iets verderop aan dezelfde weg voor het voormalige gemeentehuis en de politiepost van Laren. Dit werk is afkomstig van Pépé Grégoire, die afkomstig is uit Teteringen. Van hem heb ik al eerder werk (Timphan) laten zien in een eerdere aflevering van Laren.


Het bronzen beeld dat hier staat is een vrije vertaling van de kunstenaar van het eenvoudige wapenschild van het dorp. Dat bestaat uit een S. Het lijkt wel of het uit een drietal dozen springt, de spierballen toont. Maar zoals bij veel van het werk van Grégoire mag iedereen hier zijn of haar eigen invulling aan geven.


Aan de Eemnesserweg staat tevens de basisschool De Binckhorst Sint Jan, ooit in 1914 hier gestart als de jongensschool Aloysiusschool. Tegenwoordig is het een katholieke basisschool waar al vanaf de eerste groep ook in het Engels les wordt gegeven. De gemeente heeft het pand in 2006 tot monument verheven. Een jaar eerder is het beeld Johannes de Doper, gemaakt door Nico Bierlaagh, aan de gevel bevestigd. Dit beeld heeft Bierlaagh in opdracht van het schoolbestuur vervaardigd. Deze kunstenaar is in 1957 in Laren geboren en houdt zich bezig met schilderen, beeldhouwen en fotografie.


 

Boerenzonen

 

Ik schraap de woorden

vertrap ze een voor een

zoals de boerenzonen

 

geen voren in akkers

verdwenen in boeken

geschiedenis zoals

de boerenzonen

 

heidevelden getoond

op schilderdoeken

de heide en de lucht

en de boerenzonen

 

en ik schraap eenmaal

slechts met mijn hoef

voor alle verdwenen

boerenzonen

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – destionationart.nl

2.       Melkweg – wikipedia

3.       Tabakspaadje – weddepohl.com

4.       Eemnesserweg – goedeherderkapel.nl

5.       Eemnesserweg – pepegregoire.nl

6.       Eemnesserweg – debinckhorst.nl – nicobierlaagh.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214