Beeldbepalend 216

Hoek van Holland

Woensdag 26 juli 2023

Aan de monding van de Nieuwe Waterweg ligt het dorp Hoek van Holland in een gebied dat als zandplaat is ontstaan in de monding van de Maas toen na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 de monding verzandde. Het dorp ontstond als een primitieve nederzetting, de Oude Hoek, bij het graven van de Nieuwe Waterweg. Hier vestigden zich veel arbeiders en personeel van Rijkswaterstaat. Aanvankelijk behoorde het onder de gemeente ’s-Gravenzande, nadat een poging van Hoekenezen om een zelfstandige gemeente te worden was mislukt werd het in 1914 bij Rotterdam gevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Hoek van Holland zich tot een badplaats en het wordt ook wel Rotterdam aan zee genoemd.

Samen met mijn oudste kleinzoon bezoek ik deze plaats in 2023. Het eerste object dat ik laat zien is een staande klok op het Brinkplein, op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Rietdijkstraat. Deze gietijzeren klok dateert reeds uit 1885.


In de nabijheid staat Meisje met bloemen. Dit liefelijke beeldje is in 2000 gemaakt door C. Pronk en is aangeboden door de Stichting Groen en Sier, met financiële ondersteuning van het VSB-Fonds Westland.


De Stichting Groen en Sier probeert de bebouwde kom van dorpen in de regio De Glazen Stad mooier te maken met kunstwerken. En dat gebeurt in dit geval door een bronzen beeldje waarbij het meisje de bloemen achter haar rug houdt. Misschien wel om haar moeder te verrassen.


Op het Brinkplein staat verder nog een speelbootje dat in 2022 is teruggeplaatst na de herinrichting van het plein. Aanvankelijk heeft dit bootje voor de supermarkt van de Lidl gestaan. Door de blauwe ondergrond trekt het speelobject mijn aandacht en de term Rotterdam Beach ben ik ook al tegengekomen.

Het logo van de Jozefschool is als muurversiering aan het schoolgebouw bevestigd. Deze school staat op de plek waar vroeger de Heilige Egbertuskerk heeft gestaan. Die kerk is in 1945 gesloopt nadat het gebouw door een V2 zwaar was beschadigd.



Op de hoek van de Bontekoestraat en de Cordesstraat staat een steen ter nagedachtenis van pastoor Adrianus Leonardus Onderwater. Vanaf de kansel van de Heilige Egbertuskerk in Hoek van Holland bekritiseerde hij de Duitsers en weigerde NSB’ers in zijn kerk. Hij werd daarvoor opgepakt belandde onder andere in Kamp Amersfoort en Vught en overleed uiteindelijk in Bergen-Belsen. De herinneringssteen voor hem werd op 4 mei 2020 onthuld. Aan de andere zijde is te lezen: Hij beminde de rechtvaardigheid en haatte het onrecht.


Aan de Kerkpleinzijde van de Heilige Egbertuskerk hangt de gevelversiering St Egbertus. Dit reliëf is in 1960 gemaakt door Albert Termote. Met deze gevelsteen wordt Egbert van Northumbria geëerd, de vroegere abt van de abdij Rathmelsigi in Ierland. Hij was leraar van diverse missionarissen die naar de Lage Landen kwamen.


 

zeg het met bloemen

 

in blijdschap getoond

de boodschap gestuurd

zij staat voor verrassing

het heeft even geduurd

 

het volk staat te lachen

na kommer en kwel

het heeft even geduurd

nou dan weet je het wel

 

de vloed is verdwenen

het heeft even geduurd

het tij zit weer mee

de plannen geschuurd

 

het even geduurd

met bloemen getooid

het meisje verschijnt

met liefde gestrooid

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Brinkplein – stichtingkunstplaats.nl

3.       3. Rietdijkstraat – vanderkrogt.net

4.       4. Brinkplein – schiedamsnieuws.nl

5.       5. Planciusstraat – jozefschoolhvh.nl – reliwiki.nl

6.       6. Bontekoestraat – westlanders.nu

7.       7. Kerkplein – vanderkrogt.net

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214