Beeldbepalend 208

Amsterdam ArtZuid 2023

Woensdag 31 mei 2023

Het is voor de achtste keer dat er in het Amsterdamse stadsdeel Zuid een Sculptuur Biënnale wordt gehouden. Voor mij is het de derde maal dat ik deze openbare tentoonstelling een bezoek breng. Net als tijdens de voorgaande edities ligt het zwaartepunt van deze expositie op de hoek van de Minervalaan en de Apollolaan, waar een bezoekerscentrum is te vinden. Hier is onder andere een boekwerk te koop met informatie over de uitgezochte en geplaatste kunstwerken. Onderweg kunnen bezoekers ook nog van andere objecten genieten, sommige zijn onderdeel geweest van voorgaande edities. De expositie is nog tot half september te bezichtigen.

Mijn tocht begint vanaf station Zuid op de Minervalaan bij Vertical Highways. De groep bestaat uit een serie van drie gemaakt van vangrails. Van de twee rode objecten is er één afkomstig uit 2021 en de andere, net zoals het gele werk, is gemaakt in 2023.


Het werk is gemaakt door Bettina Pousttchi, geboren in 1971 in Mainz en woonachtig in Berlijn. Pousttchi studeerde beeldende kunst aan de universiteit van Parijs, volgde daarna filosofie en kunstgeschiedenis in Keulen en Bochum, kwam op de Kunstakademie in Düsseldorf terecht en volgde daarna nog een studieprogramma bij het Whithney Museum in New York. Sinds 2005 maakt zij veelvuldig gebruik van materiaal dat zij op straat vindt, zoals dranghekken, fietsenrekken en dus zoals in dit geval vangrails.


Op diverse plekken zie ik langs de route die ik wandel bordjes staan met de tekst om vooral niet op de kunstwerken te klimmen. Maar ik kan mij voorstellen dat The Bear van Anna Mrzyglod op veel kinderen een grote aantrekkingskracht heeft.


Het is ook bedoeld als een gedenkteken voor mensen die in hun jeugd om alle mogelijke redenen warmte hebben gemist. De Poolse kunstenares, die in het Duitse Düsseldorf werkt en woont, hoopt met deze knuffelbeer troost te bieden in een moderne wereld waarin eenzaamheid voor velen onontkoombaar lijkt. Maar de teddybeer staat ook voor het eeuwig ontsnappen aan de volwassenheid.


Marjolein Witte is in 1979 in Eindhoven geboren en studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. ‘Mijn oeuvre komt voort uit één persoonlijke vraag: hoe neem ik ruimte in?’ zegt de kunstenares die haar studio in Utrecht heeft. ‘Mijn onderzoek naar de mogelijkheden om dit te doen leidt mij langs menselijke en dierlijke uitingen.’


De kunstenares maakt gebruik van schilderkunst, installatiekunst, fotografie en film. Veel van haar werk kenmerkt zich door kleurexplosies, geometrische vormen en grote hoekige installaties. Wie naar het houten Seduction 2.0 kijkt vindt dat inderdaad allemaal terug.


Met Wang Keping behandel ik de volgende internationale kunstenaar. Keping is in 1949 in de buurt van Beijing geboren en speelde in de jaren ’70 een rol in de artistieke avant-garde van China en is één van de oprichters van kunstenaarsgroep Xing Xing. Hij verhuisde in 1984 naar Parijs en ontwikkelde zich steeds meer tot een vertegenwoordiger van de moderne beeldhouwkunst. Dat doet hij vooral door gebruik te maken van de eigenschappen van houtsoorten waarmee hij graag werkt.


In zijn werk neemt het menselijk lichaam een belangrijke plaats in. De politieke boodschap uit zijn vroegere werk speelt hier geen rol. Ondanks dat de twee stukken, die ogenschijnlijk bij elkaar horen, in brons zijn uitgevoerd is zijn werkwijze met hout nog steeds zichtbaar. Ressemblance (gelijkenis) is afkomstig uit 2018 en is in enkele series gegoten.


Renaissance is door Keping in 2010 uitgevoerd. En zoals wel vaker gebeurd bij bronzen werken zijn hier meerdere exemplaren van gegoten. In beide werken zijn de ronde vrouwelijke vormen herkenbaar. De twee beelden zijn in Amsterdam te zien mede dankzij de steun van zijn agentschap Galerie Nathalie Obadia.


De Belgische kunstenares Caroline Coolen is in 1975 in Bree geboren en heeft haar opleiding genoten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en daarna bij het Hoger Instituut voor Schone Kunst in dezelfde stad.


Zij gebruikt meerdere materialen bij haar kunstwerken waarmee zij tracht greep te krijgen op haar indrukken van de buitenwereld, Umwelt. Haar relatie met de natuur, het landschap en dieren is één van de kenmerken in haar werk en dat is zeker terug te vinden in Selfportrait as landscape dat in 2006 door haar is gemaakt.


In dit geval heeft zij het menselijk lichaam onderdeel gemaakt van haar werk, dat zij verbindt met een berkenboom. Die boom is vaker in gemaakte objecten van Coolen terug te vinden. In diverse Belgische gemeenten zijn overigens kunstwerken van haar te vinden.


Met Lady Macbeth nader ik het einde van deze eerste aflevering over ArtZuid 2023. Dit werk is van de Amerikaanse kunstenaar Julian Schnabel, die behalve maker van kunstwerken ook actief is als schrijver, muzikant, kunstschilder, fotograaf en filmmaker.


Hij is in 1951 geboren en woont en werkt in zijn geboortestad New York. Zijn bronzen werk Lady Macbeth is door Schnabel gemaakt in 1990. De eerste film van deze veelzijdige kunstenaar heeft overigens dezelfde titel.


De afsluiter is voor de Belgische kunstenaar Gery De Smet, geboren in 1961 in Merksem en woonachtig in Gent. Hij is vooral actief als kunstschilder maar zoals te zien aan Zot worden aan zee maakt hij ook uitstapjes naar andere kunstvormen. Dit werk van hout en polyera is uitermate geschikt om van binnenuit te beleven.


 

ins blaue hinein

 

met mijn verbeelding is toch niets mis

als ik mijn kunst op het doek werp of

 

denkt u er net iets anders over, zodra

u nadenkt over het gebruik van ieder

 

materiaal dat u bereikt? beschouw het

maar en maak er een dolletje over met

 

het gevaar dat realisme in alle rust aan

de loop gaat met gedachten aan wat er

 

aan de kust is te zien. als badeend zitten

zij daar en maken hun verhalen in iets

 

andere talen dan waarvoor eerder netten

zijn gespannen. ik nip aan de randen van

 

wat voor mij toegankelijk is en pas mij

aan bij zijn zottige vorm van realiteit.

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – ArtZuid

2.       2. Pousttchi – ArtZuid - pousttchi.com

3.       3. Mrzyglod – ArtZuid

4.       4. Witte – marjoleinwitte.com

5.       5. Keping – wangkeping.com – ArtZuid

6.       6. Keping – wangkeping.com – ArtZuid

7.       7. Coolen – carolinecoolen.com

8.      8. Schnabel – wikipedia

9.      9. De Smet -  kunstinhuis.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214