Beeldbepalend 185

Sliedrecht

Woensdag 21 december 2022

De gemeente Sliedrecht behoort tot de zogenaamde Drechtsteden, waar onder andere ook Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht bij horen. Uit deze oude gemeente komen diverse grote baggerbedrijven en het is dan ook niet gek dat in Sliedrecht het Nationaal Baggermuseum is gevestigd. Bovendien vindt iedere twee jaar in deze gemeente het Baggerfestival plaats. Tot 1421 bestond het uit twee delen: Slydrecht op de zuidoever  van de Merwede en Over-Slydrecht op de noordoever. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 werd Slydrecht verwoest, daar is later de Biesbosch ontstaan. Ik bezoek dit dorp in de zomer van 2021 samen met onze oudste kleinzoon tijdens een van onze treinreizen.

Deze aflevering start op het Bronkelaarplein waar het 4 en 5 mei monument staat. Dit monument is in 1995 gerealiseerd en is gemaakt door Frank Nix, een Nederlandse schilder, keramist, graveur en beeldhouwer die in 1934 in Batavia is geboren en in 2008 in Bleskensgraaf is overleden. Zijn opleiding genoot hij aan het Sint Lucas in Gent. Nix heeft diverse oorlogsmonumenten vervaardigd en werkte onder andere mee aan het Monument Vrouwen van Ravensbrück dat in Amsterdam staat.


Het monument bestaat onder andere uit een bronzen beeldengroep van enkele in elkaar gestrengelde figuren. Ik proef hier vooral wanhoop en vertwijfeling uit, ik zie hongerige figuren en tocht gloort er ook hoop.


Het geheel is geplaatst op een natuurstenen voetstuk, dat deel uitmaakt van een omvangrijk bouwsel dat je van diverse kanten kunt betreden. Op het monument zijn enkele plaquettes aangebracht, onder andere met de tekst voor vrede en vrijheid omgekomen in Europa en overzee. Op het voetstuk is te lezen voor hen die vielen. Tevens is er een plaquette geplaatst met de namen van Joodse inwoners die de oorlog niet hebben overleefd.


Eigenlijk hoort het in deze serie niet thuis maar toch neem ik het wapen van Sliedrecht mee, omdat het aan het Sliedrechts museum, gevestigd aan de Kerkbuurt, kunstig is verwerkt in de gevel. Een minpuntje is dat het deels verborgen is achter een vlaggenstok. Het is een Bourgondisch kruis van twee sabels. Het gemeentelijk wapen dateert uit 1816 en is afgeleid van het wapen van de familie Van Lokhorst. Het originele wapen is getooid met een gouden kroon.


Aan het Merwedeplein staat Baggeraar. Dit beeld is in 1979 gemaakt door de in 1937 geboren beeldhouwer Kees Vet. Vet is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten St.Joost in Breda en heeft ook gestudeerd aan de kunstschool San Fernando in Madrid. Werk van hem heb ik al eerder in Breda gezien.


Het beeld Baggeraar heeft in Sliedrecht een aardige reis gemaakt en werd aanvankelijk geplaatst bij de rotonde Stationsweg-Rembrandtlaan. Het heeft gestaan bij het voormalig theater De Bonkelaar, op de plek waar nu het herdenkingsmonument is te vinden, maar ook al aan de Rembrandtlaan.


Doordat de baggeraar, die op een sokkel van natuurstenen blokken staat, niet alleen is voorzien van de ‘baggerbeugel’ maar bovenal is afgebeeld als rustend, drinkend figuur, heeft de bevolking het diverse bijnamen gegeven zoals Aoi de Kruik en Aoi de Zuipert.


Iets verderop zijn in de bestrating van Kerkbuurt enkele bijzondere tegels aangebracht ter ere van het baggeren en de baggeraars. Deze extra versiering is in 2002 aangebracht in opdracht van de gemeente, die daarbij ondersteuning heeft gekregen van de historische kring in Sliedrecht.


Niet alleen De anonieme baggeraar is hiermee geëerd, ook talloze namen uit de rijke baggergeschiedenis hebben een eigen tegel gekregen. Sommigen alleen met de initialen van de voornamen P.A. Bos, anderen zoals Teunis Prins en Cornelis Hofman voluit. De naam van de maker van deze tegels is mij nog onbekend.


 

overdenking

 

het is de draad waaraan

ik mij iedere keer weer

vasthoud

 

het verlies en de hoop

dat het mij nooit meer

overkomt

 

voorbijgaan aan doet

nog altijd zeer daarom

het stilstaan

 

de overdenking en het

weten dat ik iets leer

van jou

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Bronkelaarplein – wikipedia -4en5mei.nl

3.       3. Kerkbuurt - sliedrecht.nl

4.       4. Merwedeplein – rkd.nl – sliedrecht24.nl

5.       5. Kerkbuurt – historische kring

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214