Beeldbepalend 182

Driebergen-Rijsenburg

Woensdag 30 november 2022

Het Utrechtse dorp Driebergen is in 2006 samengevoegd met een aantal andere gemeenten en vormt met hen samen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Driebergen is al in de twaalfde eeuw bekend en werd toen Thribergen genoemd. Binnen de gemeente werd in 1810 een ander dorp gesticht: Rijsenburg. Vanaf 1850 tot het opheffen van die gemeente was de burgemeester van Driebergen tevens de burgemeester van Rijsenburg. In de loop der jaren was Rijsenburg al min of meer volledig opgegaan in Driebergen, hoewel de bewoners wel veel moeite deden hun eigen identiteit te bewaren.

Met de trein bezoek ik dit dorp en stap uit op station Driebergen-Zeist, zoals het tegenwoordig heet. Langs de Hoofdstraat ligt het Tempelpark, zoals dit wel wordt genoemd. Hier stond vroeger het huis Beerschoten-Willink en om het park wat grandeur te geven werd op de heuvel een Koepel gebouwd naar het ontwerp van de in Eemnes geboren architect Christiaan Posthumus Meyjes sr, die later samen met zijn zoon werkte.


De folie is opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het beeldhouwwerk is afkomstig van de beeldhouwers Pierre. E van den Bossche en Willem Crevers. Op het leien dak heeft de godin Flora een plaatsje gekregen. Onder het gewelf is de tekst ‘Der Gemeente Driebergen, ter opluistering van Beerschoten-Willinkhof, anno 1889’ gegraveerd, alsmede de naam van de architect en die van de twee beeldhouwers.


Langs de Sparrenlaan heeft ooit een boerderij De Tempel gestaan. De grond was eigendom van de congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Jozef uit Heerlen en werd in 1977 verkocht aan de woningbouwvereniging AWV. Die liet er een centrum met 22 bejaardenwoningen neerzetten.


Aan de gevels zijn enkele groepjes van twee en drie vogels bevestigd. Wie voor deze versiering verantwoordelijk is heb ik nog niet kunnen vinden evenmin waarom voor deze vogels is gekozen. In het algemeen staan vogels symbool ‘voor de ontsnapping aan fysieke beperkingen van het aardse leven en het opstijgen van de geest naar het hemelrijk.’


Iets verderop staat op het schoolplein van De Kring het beeld Kind met schooltas. Het bronzen beeldje staat op een bakstenen sokkel en is gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Rien Goené (1929-2013). Hij was zowel beeldhouwer als kunstschilder en ging naar de Utrechtse kunstacademie Aribus, waar hij ook enige tijd les gaf tot hij in conflict kwam met de schoolleiding over zijn wijze van lesgeven.


De beelden van Goené zijn soms zeer abstract, zeker als hij met schroot aan de slag is gegaan. Maar daar is in dit geval absoluut geen sprake van. Deze stoere jongen is een kind van zijn tijd, maar draagt zijn schooltas niet als een rugzakje en heeft het onder de rechterarm geklemd. Ook op het gebied van kleding heeft Goené zich uitgeleefd en ik zie een kind uit de eind jaren zeventig voor mij.


Vlak voor ik aan de terugweg van mijn wandeling door Driebergen begin kom ik uit op de Akkerweg en, op de hoek met de Schotellaan staat kinderopvang Kroostakker en daar sluit ik deze aflevering van Beeldbepalend af. Bert Bovenberg heeft in 1980 van beton het werk Kringspel gemaakt. Bovenberg is geboren in 1937 in Schiedam en woont sinds 1962 in Driebergen, waar hij zowel op basisscholen als in het voortgezet onderwijs les heeft gegeven. Aanvankelijk hield hij zich vooral bezig met schilderen, maar sinds 2003 is hij ook een ‘hakker’.


 

in vogelvlucht

 

als onze tempel aftakelt

zoeken wij hulp

bescherming voor lijf

en de leden

 

zorgzaam zijn zij

die gelegenheid

verschaffen

 

de dagen worden geteld

met dons afgedekt

ieder veertje geschikt

voor welzijn

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Tempelpark – rijksmonumenten.nl

3.       3. Godin – rijksmonumenten.nl

4.       4. Tempelhof – heuvelrugtopografie.nl – seniorenwijzer.nl

5.       5. Sparrenlaan – wikipedia – vanderkrogt.net

6.       6. Akkerweg – vanderkrogt.net – bertbovenberg.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214