Beeldbepalend 180

Eemnes 3

Woensdag 16 november 2022

Al enkele decennia wordt er door de rijks- en provinciale overheid bij kleine gemeenten aangedrongen op schaalvergroting. Hierdoor is het aantal Nederlandse gemeenten flink afgenomen. Ook aan de zelfstandigheid van Eemnes is getornd, maar de Eemnessers hebben zich niet laten overhalen om met buurgemeente Baarn een front te vormen. In tegendeel zelfs, met de twee Gooise buurgemeenten Blaricum en Laren is gewerkt aan een professionele en flexibele ambtelijke organisatie die voor deze drie dorpen gezamenlijk actief is. Sinds 1 januari 2008 zijn de gemeentelijke organisaties ineengeschoven, waarbij geprobeerd is de lokale verschillen overeind te houden. Onder de naam BEL Combinatie is in Eemnes door de drie dorpen een gezamenlijk gemeentehuis gebouwd. Ieder dorp heeft nog wel een eigen (bestuurlijke) dependance.

Ik ga vanaf de ene rotonde richting de volgende en kom daarbij langs het Vierkante Bosje. Aanvankelijk was dit een weiland met twee percelen en daaromheen bomen. Het was totaal anders dan de rest van de Eemnesser weilanden. Voor kinderen een speelplek en velen hebben hier bramen geplukt. Vanaf 1971 veranderde de situatie. En vooral de aanleg van de A27 maakte een einde aan het oude bosje en haar omgeving. Begin deze eeuw werd besloten tot woningbouw en de Gooi en Eemlander kopte: Kaalslag Vierkante Bosje. Tegenwoordig is het een woonstraat en een cortenstaal bord herinnert aan weleer.


De vorige aflevering eindigde met een beeld van Joris Baudoin op een rotonde. In datzelfde jaar, 1996, maakte deze kunstenaar nog een betonnen beeld voor Eemnes. En ook deze beeldengroep Koeien kwam op een rotonde terecht. Een rotonde die via de Verlengde Laarderweg de aansluiting vormt met de A27. De hele groep bestaat uit vijf koeien, een stier en een kalf en is vooral bekend onder de naam koeienrotonde.


Ik kom op de Stadswijksingel, waardoor ik in de nieuwbouwwijk ten zuiden van de Laarderweg ben beland. Dit is het gebied van Erik Buijs. Deze Nederlandse beeldhouwer is in 1970 geboren in Rhenen en studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Sint-Joost in Breda en daarna aan de Hogeschool voor de kunsten in Breda.


Buijs woont en werkt in Oosterbeek en eerder heb ik al werk van hem in buurtgemeente Laren laten zien. Hier langs de singel staan diverse werken van hem, die op elkaar lijken. Ik start met Angst voor naderend verkeer. De hele serie lijkt op elkaar maar er zijn verschillen.


De beelden zijn gegoten uit twee verschillende mallen. Eveneens aan de Stadswijksingel, maar dan aan de Beemdlang-zijde staat Welkom thuis. Net als het voorgaande object is dit bronzen beeld op een betonnen sokkel geplaatst en is in 1999 vervaardigd uit brons.


Aan de Goudhaver ontdek ik Grenzen. ‘Mijn beelden hebben vrijwel dezelfde karaktereigenschappen als hun maker’, zegt de kunstenaar over zijn werk. ‘Vol zelfspot met een kritische houding naar hun omgeving. Mijn beelden zijn geen illustraties van een verhaal, het verhaal begint juist bij de beelden.’


Aan het Karwij staan nog drie beelden van Erik Buijs, maar ik beperk mij tot Cultuur met geregelde natuur. Deze hele serie beelden in deze Eemnesser buurt zijn door de kunstenaar gemaakt in opdracht van de gemeente onder de noemer Bomen voor Eemnes.


Bij de Hoogeboomstraat 13 is het volgende kunstwerk te vinden. Of eigenlijk zijn het er twee. De bronzen Kat en Hond zijn beide in 2020 gemaakt door Winnifred Mulders en staan op een poortje. Deze in 1945 geboren kunstenares kreeg haar opleiding aan de Vrije Academie in Laren. Mulders is woonachtig in Baarn waar zij ook haar atelier heeft. Zij werkt met diverse materialen zoals klei en brons, maar ook met hout.


Toch werkt zij het liefst met klei. ‘Vaak voel je tevredenheid bij het zien van het resultaat. Die tevredenheid stimuleert dan de drang om steeds weer iets niets op te zetten, sterker uitgevoerd dan de voorgaande beelden’, zegt Mulders. ‘Het is het gemakt waarmee je steeds weer klei kan toevoegen of weghalen om je beelden verder te vormen. Bij het bewerken van hout of steen is dit onmogelijk.’


De afsluiting van deze Eemnesser serie, of komt er ooit nog een vervolg, volgt bij het gemeentehuis van Eemnes en dus ook dat van de BEL combinatie. Hier staat het BEL monogram, gemaakt door Marc Ruygrok. Dit kunstwerk is in 2010 gemaakt van aluminium en bladgoud. Ruygrok heeft dit gemaakt in opdracht van de drie gemeenten, een project dat is begeleid door het CBK Noord-Holland en Utrecht. Dit Eemnesser monogram, met de nadruk op de E, is de eerste van de drie exemplaren. Dat van Blaricum heb ik overigens al laten zien in de eerste aflevering van Blaricum.


 

vierkant

 

wie plukt er de vruchten van weleer

wie geeft wie nu de eer

 

de bomen schraal afgetekend

tegen al dat groen van de weidevelden

de lucht klaart op

nu nog de mensen tevreden stellen

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – belcombinatie.nl

2.       Vierkante Bosje – Rom van der Schaaf – Oudheidkamer

3.       Verlengde Laarderweg – vanderkrogt.net

4.       Stadswijksingel – wikipedia

5.       Beemdlangzijde – wikipedia

6.       Goudhaver – eemnes.kunstwacht.nl

7.       Karwij – erikbuijs.nl

8.       Hoogeboomstraat – mijnbeelden.eu

9.       Zuidersingel – cbknh.nl

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214