Deel 172

Zwolle 5

Woensdag 21 september 2022

Dit is het laatste deel van deze serie van vijf afleveringen over Zwolle. Of er meer volgen, dat kan ik nu nog niet zeggen. Immers wat morgen is, is niet bekend. En wat geweest is, is geschiedenis. Zoals ook de gevelstenen, de beelden, monumenten fonteinen en zelfs banken een stukje van de geschiedenis uitmaken. Met deze aflevering maak ik een rondje, gemaakt in 2019, door deze stad af. Dankbaar dat ik hier mocht lopen. Dankbaar ook dat ik tijdens Poëzie op het Spoor wat stukken kon voordragen.

Op de Diezenstraat is het voormalig Gouvernementsgebouw gevestigd. De bouw van het provinciehuis begon in 1874. Boven de ingang van de Statenzaal is een prachtig rijkswapen te zien van twee leeuwen die een schild vasthouden met daarop eveneens een leeuw. Onderaan staan de gevleugelde woorden Je maintiendrai. Deze gevelsteen dateert van 1899. De maker is onbekend.


Ook mijn volgende object is een gevelsteen. Die zit op het adres Aan de Stadsmuur 88, bij het Broerenklooster. Dit klooster voor de dominicanen is gebouwd in de vijftiende eeuw en was gereed in 1493. Na de reformatie kregen de vleugels van het gebouw andere bestemmingen, zoals een zeepfabriek en een kazerne. In 1975 zijn de verbouwde kloostervleugels grotendeels vervangen door nieuwbouw en kwam hier het conservatorium. In 1980 is hier de gevelsteen luisteren aangebracht.


In het parkje van het Broerenkerkplein staat Beweging 64 (Figure 64) van Eugène Dodeigne. Dit beeld is door de tand des tijds, zoals dat zo mooi heet, maar ook door ongewenste aanraking aardig in verval gekomen. Dodeigne is een Franse beeldhouwer die in 1923 in België is geboren en in 2015 is overleden. Hij komt uit een geslacht van steenhouwers en leerde het vak al in 1936. Hij studeerde eerst in Tourcoing aan de École des Beau-Arts en later in Parijs onder andere in het atelier van Marcel Grimond.


Dodeigne startte met houtbewerking en ging daarna over in steen. Zijn vroege werk was abstract en vanaf de jaren zestig werd zijn werk expressiever en ruwer. Vermoedelijk is het getal 64 terug te voeren op het jaar van creëren. Het beeld kreeg in 1965 een plekje in Zwolle.


De in het Gooise Laren geboren kunstenares en actrice Marte Röling maakte Libra pro Swolla in 1993. Dit abstracte kunstwerk staat bij een nieuwbouwpand aan Eekwal 3, enigszins verborgen achter bomen. Met zijn kleurstelling past het uitstekend bij het naastgelegen pand en gaat er bijna in op. Röling woonde geruime tijd samen met Henk Jurriaans in het Groningse Uithuizen. Haar beelden zijn in talloze plaatsen terug te vinden. Röling werkt met diverse materialen, maar maakt niet alleen beelden zijn ontwierp ook platenhoezen, postzegels en maakte theaterdecors, wandschilderingen en kostuums. Werk van haar met als thema duiven heb ik al in afleveringen van Alkmaar en Weesp laten zien.


Ik zoek een uitgang om aan de andere kant van de vestinggracht te komen, want daar staat aan de rand van het water de bibliotheek waar ik mij enige tijd verpoos voor ik terug wandel naar het Centraal Station. Ik loop daarbij door de Zeven Alleetjes en zie tussen het lover Vader zoon vogel.


Dit kunstwerk is van de bekende kunstenaar Hans Bayens. De beeldhouwer legt vaak mensen vast in natuurlijke bewegingen, geen geforceerd poseren of overdreven beeltenis. Dat zie je ook in dit beeld. De vader die op zijn hurken zit, een arm om de jongen, zijn zoon, heeft geslagen en de vogel die hij op zijn hand vasthoudt. Menselijker kan toch bijna niet.


Ook in zijn schilderijen hanteert Bayens, die in 1924 in Hastière-Lavaux is geboren deze werkwijze. Eerder heb ik onder andere ook al in Hilversum genoten van werk van deze in 2003 in Amsterdam overleden kunstenaar.


 

schoonheid rijpt

 

schoonheid rijpt

tot het verval intreedt

is daarna niet te stuiten

 

de draagkracht stijgt

maar niet bij iedereen

het toeval helpt een handje

 

eerbaarheid zet de toon

aaibaar is volgzaam

bij het losjes raken van ‘t vel

 

vermoeidheid treedt in

gelijkmatig met de tred

die mijn respect verdient

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Opening – eigen informatie

2.       Diezerstraat – gevelstenen.net – zwolle.nl

3.       Aan de Stadsmuur – gevelstenen.net – ensie.nl

4.       Broerenkerkplein – wikipedia

5.       Eekwal – Wikipedia

6.       Zeven Alleetjes -  beelden.zwolle.nl

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214