Deel 154

Heino 5 – Het Nijenhuis

Woensdag 18 mei 2022

In de bossen van Heino, in de omgeving van Het Nijenhuis, is Supercamp Heino gevestigd. Hier worden allerlei jeugdkampen georganiseerd, maar ook ouderen zijn uiteraard welkom. Op het gigantische terrein staan diverse groepsgebouwen waarin 18 tot 64 personen kunnen worden gehuisvest. In totaal is er ruimte voor meer dan duizend personen tegelijk. Omdat het park over een sporthal, overdekt zwembad en (veel) open water beschikt, vinden er allerlei sportieve activiteiten plaats, maar ook is het geschikt voor culturele kampen, schoolkampen of een introductieweek. En met Het Nijenhuis in de omgeving is een kunstuitstapje zo gemaakt.


Deze voorlaatste aflevering van de beeldentuin begin ik met Nic Jonk. Deze in 1928 in Schermherhorn geboren en in 1994 overleden kunstenaar maakte Sirene in 1974. Van dit ontwerp zijn meerdere exemplaren gegoten bij gieterij Binder-Schmidt.


Deze verleidelijke Sirene, voortkomend in de Griekse mythologie is door de kunstenaar uitgevoerd met een zeemeerminnenstaart. Een van de exemplaren van dit bronzen kunstwerk staat bij zijn graf in Grootschermer.


Gehurkte figuur is ook van Nic Jonk. Dit beeld is eveneens gemaakt in 1974. Het is afkomstig uit de Hannema-collectie. Verspreid over Nederland vind je diverse beelden van deze kunstenaar, maar ook in de beeldentuin die voor hem is gerealiseerd. Voor de Gehurkte figuur ga ik door de knieën en geniet hoe een vrouw een kind koestert. Die koestering gaat vanzelf in mij over.


Waarom ik het tentoongestelde werk van Hedwig Zweerus-Weber niet allemaal in één aflevering laat zien? Omdat die stukken niet bij elkaar staan en ik toch op eigen wijze een eigen volgorde aanhoud. Zoals ook andere werken komt dit stuk uit de nalatenschap van het echtpaar Zweerus.


Ook dit object heeft van de kunstenares geen titel meegekregen en is in 1984 vervaardigd. Zoals ook bij eerdere kunstwerken van Hedwig Zweerus vallen de zwierige rondingen op en uiteraard vallen er gaten. Hierdoor kijk ik met andere ogen naar het Kasteel.


Laat u maar verrassen! Tulpmotief is van dezelfde kunstenares en is door Hedwig Zweerus in 1973 gemaakt en dus wel van een naam voorzien. We zijn weliswaar al weer bijna aan het einde van de periode van bloeiende tulpen gekomen, maar de tulp is in dit werk daadwerkelijk herkenbaar.


Jan Verschoor is in 1943 in geboren. Na zijn studie aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in zijn geboortestad Amsterdam koos hij voor abstractie, waardoor hij kon experimenteren met zowel vorm als materiaal. Verschoor zocht steeds een nieuwe uitdaging en werkte al met marmer, brons, staal, aluminium, kunststof en glas. Zijn atelier is gevestigd in de voormalige basisschool aan de Dorpsstraat in Amstelveen. Daar werkt hij samen met Rob BrünnmayerIn de gemeente was Verschoor ook betrokken bij de oprichting van het Museum Jan van der Togt. Zijn ietwat stijve De danser is begin jaren tachtig gemaakt van brons.


Beeldhouwer en leraar beeldende kunsten Steef Roothaan is in 1954 in Nijmegen geboren. In Almere ben ik al werk van hem tegengekomen. In 1999 maakte Roothaan Het gezicht dat eigendom is van Beelden aan Zee. Pas als ik mijn hoofd helemaal kantel kan ik er een hoofd in zien, is daarmee het bronzen kunstwerk geslaagd?


Grosse Steele is de afsluiting van deze aflevering over de beeldentuin. De Duitse beeldhouwer Rainer Kriester heeft deze bronzen steel gemaakt. Kriester is geboren in 1935 in Plauen en overleden in 2002 in het Italiaanse Castallero. Aanvankelijk studeerde Kriester medicijnen, maar stapte over naar schilderen aan de Kunsthochschule in Berlijn. Vanaf 1970 maakte hij steeds vaker beelden en met naam zijn koppen zijn bekend. In Italië in Verdone, waar hij is begraven, is een beeldenpark ingericht met werk van zijn hand. Dit hier geplaatste beeld is uit 1985.


 

engel van vrede

 

het geluid ontstijgt

het geduld waarmee

de bladeren ons voorzien

van naderend onheil

 

de engel van vrede

slaat de vleugels uit

en wipt de staart

tussen de benen

 

berekenend en koel

wijl de herfst overgaat

in de eeuwige winter

van de zang

Opa IJsbeer


Verantwoording

1.      1, Inleiding – heino.nl

2.      2. Jonk – wikipedia

3.     3.  Jonk – nicjonk.nl

4.    4.   Zweerus – Het Nijenhuis

5.   5.   Zweerus – Het Nijenhuis

6.    6.   Verschoor – janverschoor.nl

7.   7.   Roothaan – rkd.nl – Het Nijenhuis

1.    8.   Kriester – wikipedia – Het Nijenhuis

8.


8.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214