Deel 151

Heino 2 – Het Nijenhuis

Woensdag 27 april 2022

In de omgeving van het dorp Heino zijn diverse buitenplaatsen te vinden die verwijzen naar het vroegere Sallandse landleven. De buitenplaatsen Den Alerdinck, dateert uit 1680 en is in particulier bezit, De Colckhof is van de Vereniging Natuurmonumenten, en het boerenerf Rozendael, dat vooral door vererving en aankopen verworden is tot een groot landgoed dat is ondergebracht in de stichting Baron van Ittersum Fonds. Het bekendste buiten is kasteel Het Nijenhuis.


Ik vervolg mijn route uit de eerste aflevering en kom langs Monogram. Dit werk is van Hedwig Zweerus-Weber. Zij ging in 1947 naar de Rijksakademie voor beeldende kunsten. Een jaar later trad zij in het huwelijk met Henk Zweerus. In 1962 verhuisde het paar naar Delft waar haar man lector werd aan de TH in Delft. Later verhuisde het echtpaar naar Bergen en belandde uiteindelijk in Oosterbeek, waar zij woonden tot aan hun dood. Zweerus-Weber is vooral bekend door haar abstracte werken en ronde vormen. Dit bronzen werk uit 1975 is hier een fraai voorbeeld van.


Om aan geld te komen tekende Hedwig Zweerus-Weber op het Rembrandtplein Canadese soldaten. Heel bewust maakte zij de verschuiving mee naar het modernisme binnen de kunst. In die tijd leerde zij  Karel Appel en Corneille kennen, maar ook Wessel Couzijn en Pearl Perlmutter. In die veranderde kunstwereld ontwikkelde zij een eigen stijl.


Met Ronde vorm uit 1974 toont zij een simpele eenvoud aan. Net als het voorgaande werk is ook dit bronzen object afkomstig uit de stichting die een aantal kunstwerken van het echtpaar beheert.


Femme oiseau is een bronzen beeld in 1947 gemaakt door Karel Appel. Dus nog voor deze kunstenaar betrokken was bij de oprichting van de kunstenaarsgroep Cobra. Geen vrolijke beschildering, maar al wel de vrolijkheid tref ik aan in dit kunstobject dat eigendom is van museum De Fundatie. Ik zie het vrouwenlijf met de vogelkop, waarmee ook de titel meteen is vertaald.


Tegen een muur aan staan twee muurbeelden van Titus Leeser, die ook verantwoordelijk is voor het Verzetsmonument in Meppel. Leeser kreeg de opdracht om een gedenkteken voor omgekomen verzetsstrijders te maken, dat in 1953 op de Markelose Berg werd geplaatst.


Ongewapend verzet en De vrouw in het verzet maakten onderdeel uit van dit uit steen gehouwen Provinciaal Verzetsmonument Overijssel, waarvoor het initiatief reeds in 1946, een jaar na de Tweede Wereldoorlog, is genomen. In 2003 werden deze delen vervangen door een kopie.


Het bronzen Wilhelmina uit 1987 is een bronzen versie van het beeld dat in 1968 in Rotterdam is geplaatst. Barones Charlotte van Pallandt heeft deze voormalige koningin zonder gezicht afgebeeld, maar ouderen die haar nog hebben meegemaakt, zullen ongetwijfeld de houding van deze koningin in dit kunstwerk herkennen.


Nadrukkelijk wordt aangegeven dat Cleaning the rooms of the pasts betreden mag worden. Dit kleurige werk is ook bedoeld als speeltoestel voor kinderen. Frode Bolhuis heeft dit object in 2010 gemaakt van staal en hout. Bolhuis, geboren in 1979 in Enschede, maakt gebruik van diverse materialen waaronder plastic, papier, maar ook brons en goud. Tegenwoordig maakt hij zijn stukken in zijn studio in Oosterwold in Almere.


De Duitse kunstenaar Axel Cassel is in 1955 geboren in Kassel in Duitsland en heet eigenlijk Limmeroth. Sinds 1969 woonde de beeldhouwer, graveur en illustrator in Frankrijk waar hij in 2015, in Lisieux, overleed. Aanvankelijk studeerde hij rechten aan de Sorbonne, waarna hij zich inschreef in de École Nationale Supérieure des Beau-Arts in Parijs om te leren schilderen. Later vond hij het beeldhouwen leuker en in 1990 vertrok hij vanuit Parijs naar Normandië waar Cassel twee werkplaatsen opzette. Zijn stijl groeide mee met de jaren. Le serpent komt uit 1986 en is in brons uitgevoerd. Dit werk is eigendom van Beelden aan Zee.


De grote glimmende bol Rawsome! doet mij denken aan een werk dat ik vorig in 2021 gezien heb tijdens ArtZuid, alleen was die van een kleiner formaat. Deze glanzende bol van staal van Ronald Westerhuis heeft eerder enkele jaren gepronkt op Lowlands van 2011 tot 2013. Westerhuis maakte dit werk overigens in 2011 en ik vermoed dat dit werk iets meer onderhoud kost dan zijn Shine.


Architectuur en kunst gaan bij de in 1947 in Amsterdam geboren kunstenaar Pjotr Müller hand in hand. Al een paar keer heb ik voorbeelden van zijn werk laten zien. Hier in Heino staat Architectuur studies. Bij dit object van gietijzer op een bakstenen sokkel vraag ik mij af of hij van iemand de kunst heeft afgekeken of wil hij een eigen verhaal vertellen over wonen en industrie.


Alphons Freijmuth schonk zijn keramische Totem uit 1997 aan de Fundatie. Freijmuth is in Haarlem geboren in 1940 en studeerde aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten van Amsterdam, in die stad vestigde hij zich ook. Hij begon als kunstschilder en ging later ook beelden maken en werkte dus eveneens met keramiek.


Zijn werk kan als expressionisme worden beschouwd met een vleugje Cobra. Maar bovenal zie ik in dit werk een knipoog naar de kunst.


 

het teken

 

met zwier zet ik jou neer

en draai met winden mee

van dageraad tot ver

in het nachtelijk uur

 

het is de kolom

het is de sier

waarmee het teken

tot leven komt

 

als  ringen gesmeed

met zelfredzaamheid

het dwaallicht dichter

de opening voor eeuwig

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – visitoost.nl

2.       Zweerus – zweerus.com

3.       Zweerus – zweerus.com

4.       Appel – De Fundatie

5.       Leeser – Nijenhuis

6.       Pallandt – Nijenhuis

7.       Bolhuis – frodebolhuis.nl

8.       Casell – wikipedia

9.       Westerhuis – Nijenhuis

10.     Müller – pjotrmüller.org

11.     Freijmuth – freijmuth.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214