Deel 150

Heino – Het Nijenhuis

Woensdag 20 april 2022

Niets is veranderlijker dan een mens. De serie Beeldbepalend ben ik begonnen om kunstwerken te laten zien in de openbare ruimte. In deze en enkele hierna volgende afleveringen stap ik van mijn werkwijze af. Vandaag behandel ik een serie kunstwerken die ik vorige week in Het Nijenhuis in Heino heb gezien. Heino is een dorpje iets ten zuiden van Zwolle. Als dorp bestaat het sinds de zeventiende eeuw, daarvoor was er al wel het buurtschap Ter Heyne. Het agrarische karakter is terug te vinden in het gemeentewapen; een zilveren ploegijzer en drie klaverbladeren. In 2001 verloor Heino zijn zelfstandige karakter, toen het dorp werd samengevoegd met Raalte.


De wandeling door de beeldentuin van Het Nijenhuis maak ik met mijn echtgenote. Het eerste beeld dat ik behandel heet Les Amants assis en is gemaakt door de in 1940 in Athene geboren Sophia Vari, die niet alleen beeldhoudster is maar ook schildert en sieraden maakt. Vari woont en werkt in Parijs. Het idee van het maken van sieraden is ontstaan tijdens het modelleren met was tijdens het maken van sculpturen. Al kijkend naar dit bronzen werk uit 1983 kom ik tot de conclusie dat de titel passend is bij dit object: de geliefden zijn vervlochten en vormen een eenheid.


René de Boer is in 1945 geboren in Groningen en studeerde aldaar bij Minerva. Sinds eind jaren zestig werkt hij als ruimtelijk vormgever. De Boer haalt zijn inspiratie vooral uit de natuur en maakt in zijn kunstwerken in zijn atelier in Usquert vaak zodanig dat zij passen in de omgeving waarvoor zij zijn bedoeld. Omgekeerd gebeurt echter ook. De twee Hoornen maakte hij in 1995 van fosforbrons en messing. Enkele jaren eerder maakte hij onder dezelfde titel een ander kunstwerk dat niet met dit mag worden verward.


Is het de naakte waarheid van dit bronzen kunstwerk uit 1982? Of gaat dit maar voor de helft op? Marathon man is een sculptuur gemaakt door Georges Charpentier. Deze in 1937 geboren beeldhouwer heeft talloze beelden gemaakt van vrouwen. Dit werk van de hollande atleet laat weinig aan de verbeelding over. Maar is het echt compleet?


De Italiaanse kunstenaar Toni Benetton is geboren in 1910 in Treviso en in 1996 overleden in zijn geboorteplaats. Zijn werk is de gehele wereld over gegaan en via Beelden aan Zee is zijn Donna Che Cammina in Heino te zien. Dit ijzeren object komt uit 1951, een periode waarin Benetton talloze silhouetfiguren maakte.


De Franse beeldhouwer Nicolas Alquin is in 1958 geboren in Brussel. Alquin komt uit een kunstenaarsfamilie en studeerde onder andere de restauratie van kunstwerken. Maar ook maakte hij zich het snijden in hout eigen, het beitelen en het werken met brons. In Passage du feu (Le couple) maakte Alquin in 2002 een ijzeren afgietsel van een boom die door de bliksem is getroffen. Door de roestvorming krijgt dit koppel een bijna natuurlijke kleur.


Werk van Eja Siepman van den Berg heb ik al eerder gezien, onder andere in Leeuwarden en tijdens ArtZuid in Amsterdam. In beide plaatsen heb ik een exemplaar gezien van Zigzag en daar staat ook hier een beeld van. Staand meisje, door haar gemaakt in 1981, van brons is voor mij nieuw. Maar past wel volledig in haar beeldvorming van het (vrouwelijk) menselijk lichaam.


Op de volgende sokkel staat Grote vrouwenkop. Dit granieten hoofd is in 1927 gehouwen door de bekende beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967). In Nederland kennen wij deze beeldhouwer vooral van De verwoeste stad in Rotterdam. Dit bijna Griekse beeld heeft een totaal andere uitstraling, met krachtige bijna minimale trekken.


Waldemar Otto is in 1929 geboren in het Poolse Petrikau en vluchtte in 1945 met zijn ouders naar Halle in Duitsland. Enkele jaren later ging hij naar de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. In 1973 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Hochschule für Künste in Bremen. In 1976 vestigde Otto zich in de kunstenaarskolonie Worpswede, waar hij in 2020 overleed. Het torso is in allerlei vormen door hem uitgebeeld, waarbij hij niet opzij gaat voor een grap. Herbstallegorie, een brons werk uit 1988, past in deze categorie.


 

Verborgen

 

de ogen breken

de glans verdwijnt

met de jaren

maar niet bij jou

jouw glans zal altijd

altijd aanwezig zijn

en een glimlach

toveren

maar dat gelaat

houd jij voor ons

verborgen

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.     1.  Inleiding – wikipedia

2.    2.   Vari -  hedendaagsesieraden.nl – Nijenhuis

3.    3.   de Boer – renedeboer.com

4.    4.   Charpentier – Nijenhuis

5.    5   Benetton – wikipedia – Nijenhuis

6.    6.   Nicolas Alquin – alquin.fr

7.    7.   Siepman – Nijenhuis

8.    8.   Zadkine – Nijenhuis

.      9. Otto - wikipedia 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214