Deel 141

Alkmaar 6

Woensdag 9 februari 2022

Net buiten het centrum van Alkmaar zijn talloze parkjes te vinden. Het oudste en ook wel bekendste park is de Alkmaarder Hout, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1607. Toen is begonnen met aankoop en niet veel later de aanplant van struiken en bomen. Een deel van het gebied werd ingenomen door particuliere tuinen. Vanaf de Kennemerpoort gerekend werd het eerste stukje van dit park het Voorhout genoemd. Mijn wandeling vanuit het Kennemerpark raakt ter hoogte van Grandcafé Koekenbier dit park.

De vorige aflevering ben ik geëindigd in het Kennemerpark en het eerste object uit deze aflevering staat ook in dit park bij het Kennemerbolwerk. Herder is een bronzen beeld uit 1985 gemaakt door Paul van Crimpen. Deze kunstenaar is geboren in Nijmegen in 1932 en is overleden in 1999.


Dit werk maakt onderdeel uit van de serie schaapsherder. Van Crimpen werd daarbij geïnspireerd door zijn vriend Jan Boom die schaapherder was in het Verdronken Land van Saeftinghe.


Ik laat de kunstroute even los voor een poëtische middag, maar zie onderweg nog wel enkele beelden. In het plantsoen van Ritsevoort is in 2018 een borstbeeld onthuld van Maria Tesselschade Roemers Visscher. Deze schrijfster, dichteres en zangeres bespeelde tevens diverse muziekinstrumenten en was bedreven in het graveren van glazen. Zij heeft jaren in Alkmaar gewoond en had een buitenhuisje in de Alkmaarder Hout. Portretten van haar zijn niet bewaard gebleven. Fabio Pravisani houdt ervan om karakters uit te beelden en heeft haar na bestuderen van haar werk een gezicht gegeven.


Klein geheugen van Alkmaar, roepnaam Adam is onderdeel van de Paardenparade en staat aan de Kennemersingel. De titel van het beeld van Mattia Ilic is een verwijzing naar een van de eerste burgemeesters van de stad. Ilic heeft daarnaast zijn fantasie losgelaten en een knop een brugleuning gebruikt, maar heeft ook tegelpatronen, logo’s op paaltjes en beeltenissen van straten en gebouwen in zijn paard verwerkt. Zijn inbreng heeft voor het deze plek in het Stedelijk museum van Alkmaar gestaan ter promotie van de parade.


Ilic is in 1988 in Oudorp geboren en heeft een Kroatische achtergrond. Hij schildert, is illustrator en grafisch ontwerper. Werk van hem was voor het eerst in 2009 te zien tijdens een poppodium in Alkmaar. De belevenissen van dieren is een regelmatig terugkerend thema in zijn werk.


Op de hoek van de Kennemerstraatweg en de Wilhelminalaan staat het borstbeeld voor de Alkmaarse ereburgeres A.L.G. Bosboom-Toussaint. Dit beeld uit brons heeft een inscriptie in de sokkel en is in 1912 gemaakt door August Falise. Dit beeld is gemaakt ter ere van de geboortedag op 16 september 1812 in Alkmaar. Anna Louise Geertruida Bosboom-Toussaint was schrijfster van  vooral historische romans en novellen.


Na mijn bezoek aan Reuring keer ik terug naar het vestinggebied en vervolg de route langs de Molen van Piet. Op het pad door het Clarissenbolwerk. Op het pad tussen de molen en Zevenhuizen staat geschreven: Ik ben nu hier en dat is genoeg. Deze ‘mantra voor de gewone mens’ is in 2018 stipje voor stipje handmatig aangebracht onder de noemer BEDE-VAART Alkmaar door beeldend kunstenaar Simone de Groot. De tekst komt iedere keer weer terug.


Aan de overkant van het water staat aan de Nassaulaan de St. Josephkerk. Voor de kerk staat het bronzen beeld Christus Koning gemaakt door Henk Etienne in 1948. Het beeld is geplaatst door het genootschap De stille omgang ter herinnering aan de bevrijding en uit dankbaarheid dat Alkmaar gespaard is gebleven voor bombardementen.


Etienne was een Nederlandse beeldhouwer en medailleur, geboren in 1895 in Delft en overleden in 1968 in Den Haag, waar hij vanaf 1962 woonde. Zijn talent werd ontdekt door Arend Odé, hoogleraar boetseren en beeldhouwkunst aan de Technische Hogeschool Delft die hem aannam als leerling in zijn atelier. Ook volgde hij bouwkunstlessen en kunstgeschiedenis aan de TH in Delft. In 1957 ging Etienne les geven aan de afdeling Architectuur en Beeldhouwkunst tot hij in 1960 met pensioen ging. Twee jaar later opende hij in Den Haag zijn eigen atelier.


Ik sluit dit hoofdstuk af met twee beelden boven de entree in de voorgevel van de kerk. Het is ontworpen door Albert Margry als bijkerk van de voormalige St. Dominicuskerk en in 1910 voor het eerst gebruikt. In 2019 is er de laatste dienst gehouden. Het pand is verkocht aan Vink Bouw, die er inpandig appartementen in gaat bouwen. De beelden aan de voorzijde van de kerk zijn van kalksteen gemaakt en stellen Maria (links) en Jozef voor.


 

Leuk is anders

 

waak ik of droom ik

alleen verder

onder de hoede van

 

behoedzaam treed ik

in de voetsporen van

mijn schapen

en scharrel zo

mijn kostje bijeen

 

de regen daalt

op mij neer

leuk is anders

maar leuker kan

ik het ook niet maken

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – erfgoedalkmaar.nl

2.       Kennemerpark – josartwieringen.nl – vanderkrogt.net

3.       Ritsevoort – alkmaar.nl – fabio-pravisani.com

4.       Kennemersingel – rollebol.nl – wikipedia

5.       Kennemerstraatweg - wikipedia

6.       Clarissenbolwerk – simonedegroot.nl

7.       Nassaulaan – wikipedia – matthiaslaurentius.nl

8.       Nassaulaan – matthiaslaurentius.nl – alkmaarcentraal.nl – reliwiki.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214