Deel 105

Dordrecht

Woensdag 2 juni 2021

Tijdens een treinreis met mijn oudste kleinzoon kom ik in Dordrecht, gelegen op het gelijknamige eiland van Dordrecht. Dordt, zoals de bewoners het zelf vaak noemen, wordt voor het eerst in de twaalfde eeuw genoemd als Thuredrech en krijgt een eeuw later stadsrechten. Het ontwikkelt zich daarna als een belangrijke handelsplaats te midden van moerasgebieden aan het riviertje Thure. Voor de verdediging van Holland heeft het vaak een sleutelpositie ingenomen en tot ver in de twintigste eeuw werd Dordrecht als een garnizoensstad beschouwd.

Vandaag ben ik vanaf het treinstation op weg naar het park Merwestein kom ik door Singel, een weg met een aantal toegevoegde namen. Op huisnummer 142 zijn diverse sluitstenen te zien, waarvan ik helaas verder geen informatie terug heb kunnen vinden.


Iets verderop in de straat zie ik bij huisnummer 99 opnieuw een fraaie manier om de gevel te versieren. Het jaartal 1903 is hierbij boven twee bovenramen verwerkt.


Hierna ga ik het park in waar een speciale buitententoonstelling is ingericht, maar ook enkele vaste kunstwerken staan opgesteld. De buren van het oudste stadspark in Dordrecht hebben het initiatief tot de beeldenrouten Stad in Beeld & Beeld in Park bedacht. Deze tentoonstelling is van april tot en met september 2021 gratis te bezoeken. Het eerste kunstwerk is Populisme.


In dit werk uit 2021 zijn staal, gips, metseltouw, veren, een elektromotor en zelfs een gebit gebruikt door Jelle Korevaar. Deze in 1989 in Rotterdam geboren kunstenaar werkt in Dordrecht en woont in Sliedrecht. Hij studeerde aan de ArtEZ Hogeschool in Arnhem. Hij maakt met name bewegende machines, die ‘zijn wereldbeeld’ spiegelen en meestal over emoties en het handelen van mensen gaat. Korevaar probeert daarbij zijn werk op te laten gaan in zijn omgeving.


Het hardstenen Lichtvanger van Jan Timmer is afkomstig uit 1985. Deze in Dordrecht wonende beeldhouwer is in 1935 in Maartensdijk geboren en studeerde aan de Rietveld academie en de Rijksakademie, beide in Amsterdam, maar ook in de Academie voor schone kunsten in Antwerpen. Bij het hakken van zijn werk, probeert hij de ziel van het materiaal waarmee hij werkt bloot te leggen.


‘Om te kunnen communiceren moet een vorm gekozen worden die voor een ander duidelijk te begrijpen is en waarmee het gevoel of de gedachte herkenbaar wordt. Geen woorden maar beelden. We zijn maar al te bekend met de paradox dat wie het onzegbare uitspreekt zichzelf tegenspreekt en het onzegbare daarmee zijn kracht ontneemt. In dit spanningsveld – tussen woord en beeld – beweegt zich de creatie.’ Als ik recht voor Lichtvanger sta, heb ik een andere kijk op zijn werk, dan wanneer ik het vanaf de zijkant benader, dan wordt het licht ook anders opgevangen.

Het stalen Zwiep riet is gemaakt door Jan Asjes van Dijk. Deze kunstenaar is in 1933 in Kampen geboren en woont en werkt in Dordrecht. Asjes van Dijk studeerde aan Artibus in Kampen, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en het Nationaal hoger Instituut voor Schone kunsten in Antwerpen. De inspiratie voor dit werk gemaakt in 2021 haalde hij uit het veel in de omgeving aanwezige riet, zoals veel van zijn ontwerpen aan de natuur zijn ontleend.


Deze eerste reeks sluit ik af met een kunstwerk dat permanent in het park staat. Het gaat om een natuurstenen zuil uit 1921 ter ere van Hillebrand Jacob Wichers. De zuil is gemaakt van natuursteen en daarop is bronzen plaquette van Wichers te zien. Deze voormalige luitenant ter zee was burgemeester van 1906 tot 1920 in Dordrecht en lid van de Provinciale Staten. Het monument werd een jaar na zijn dood geplaatst in het park en was een ontwerp van de architect Eduard Cuypers.


 

Gespannen

 

gevangen tussen bladeren

houd ik jouw aandacht vast

gesponnen draden versterken

de gespannen verwachtingen

 

de wind blaast door het park

stalen zenuwen omsluiten

en haken voor eeuwig vast

aan omlijstende woorden

de natuur sluipt en ontsluit

regels van vrijheid geboden

en vers uitgerekt tot de vorm

waarin alles dichter lijkt

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – wikipedia

2.       Singel 142 – geen informatie

3.       Singel 99 – geen verdere informatie.

4.       Populisme – beeldinparkdordrect.com – jellekorevaar.com

5.       Lichtvanger – jantimmer.nl – beeldinparkdordrecht.com

6.       Monument - wikipedia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214