Deel 93

Heerhugowaard

Woensdag 10 maart 2021

Aangezien de eerste serie foto’s van Heerhugowaard is verdwenen heb ik tijdens een tweede, winters bezoek aan deze gemeente dezelfde objecten nogmaals gefotografeerd. Heerhugowaard is ontstaan als een samensmelting tussen de dorpen Zuid, De Noord en ’t Kruis. Van deze dorpen verdween Zuid als eerste en ging op in Heerhugowaard dat begon als een lintdorp langs de Middenweg. De Noord is deels nog een losliggend dorp, maar het zuidelijke gedeelte is al volledig opgegaan in Heerhugowaard.

Ik kom hier vanwege een poëziemiddag en start zoals vaker mijn tocht langs beelden op het Stationsplein. Hier zijn diverse kunstwerken te zien. De eerste is Katvogel van Corneille Beverloo. Deze Nederlandse Cobraschilder is geboren in 1922 in Luik en in 2010 overleden in Frankrijk. Corneille leefde teruggetrokken en liet zich inspireren door Picasso. Ondanks dat hij vooral bekend is als kunstschilder maakte hij ook sculpturen, zoals Katvogel. Van dit bronzen beeld uit 2001 staat ook een exemplaar bij het Cobra Museum in Amstelveen. Dat beeld heb ik in een eerdere aflevering al eens laten zien.


Muzikale verbinding van drie pleinen, uit 2004, door Adriaan Rees is het volgende werk. In een frame hangen negen klokken, ook staat er een bronzen zakenman in die met een metalen koord de eerste klok bedient. De zakenman is een verwijzing naar het zakelijk karakter van het plein en de veranderingen binnen het moderne Heerhugowaard. Ook op het Raadhuisplein staat een muzikale verbinding, maar daar kom ik in een volgende aflevering op terug. De derde verbinding is het carillon bij het gemeentehuis. Rees is in 1957 geboren in Amsterdam en werkt onder andere als beeldhouwer, keramist, fotograaf en installatiekunstenaar.


Aan de voet van een obelisk van cortenstaal lees ik de tekst: ‘alle mensen zijn vrij en gelijkwaardig’. Dit is gebaseerd op artikel 1 van onze grondwet. Als dat nou eens waar kom zijn?  Die gedachte komt boven terwijl ik over deze tekst nadenk. Zo kunnen in sommige landen mensen nog steeds niet voor hun geaardheid uitkomen en ook in ons land worden ánderen’ regelmatig aangevallen en bedreigd. Inderdaad ook ons land heeft nog een lange weg te gaan op dat gebied. De ikke-cultuur is duidelijk doorgeslagen.


Het Mensenrechtenbeeld is een initiatief van plaatselijke mensenrechtenorganisaties. Op de obelisk staat een egel met een pulserend hart, een klein rood lichtje dat voortdurend aan en uitgaat. Dit beeld van Ruud van de Wint dateert uit 1995.


Van de Wint is in 1942 geboren in Den Helder en daar in 2006 ook overleden. Behalve beeldhouwer was hij ook architect. Maar hij begon als kunstschilder. Hij werkte vooral vanuit het duingebied De Nollen. In het kustdorp Huisduinen had hij een loods staan waar hij werkte.


Nog steeds op het Stationsplein, op de hoek met de Zuidtangent, staat voor de ING bank Vrouw op draak. Dit kunstwerk is vermoedelijk afkomstig vanaf Java en is gemaakt door de Indonesische beeldhouwer Jhony Parigan. Een bijbels tintje hieraan geven is voor mij een stap te ver, maar wie het wil die mag dat doen en mag Openbaringen 12 hiervoor open slaan.


Ook aan het Stationsplein ligt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ik wandel over de Zuidtangent langs dit in 2011 door het architectenbureau Rudy Uytenhaak ontworpen pand en geniet van de fraaie kunstzinnige toepassingen onder andere van het kerngebied. Maar ook het bijzondere logo maakt mij vrolijk.


Aan de Zuidtangent staat in het water bij het vorige gebouw het kunstwerk La Casa de la Luna gemaakt door Arie Berkulin. Van deze beeldhouwer, die woont en werkt in het Zeeuwse Dreischor, heb ik in eerdere afleveringen ook al werk laten zien. Ook bij dit werk uit 2011 komt zijn voorliefde voor vierkanten en cirkels goed tot uiting.


Ook het ruimtelijke aspect van zijn werk is in dit object van roestvrij staal goed waarneembaar. Door het ijzige weer kijk ik er ditmaal op een bijzondere manier doorheen en tegenaan.


Geen kunstwerk zoals menigeen het noemt, maar wel een bloemrijk monument, een monument voor een verkeersslachtoffer. Stefan Koppes, 28 jaar, kwam op 22 juli 2016 om het leven op het kruispunt van de Zuidtangent/Westtangent. Tom van Rossum schreef daar een gedicht over. Ik citeer enkele zinnen:

‘Dromen en plannen

zinloos uit elkaar gespat,

miljoenen minuten verloren

tegenover één minuut

aan haastigheid.’

En

‘De kleuren rood en groen

zullen altijd getekend blijven’


Op de rotonde van Zuidtangent met Parelhof staat het kunstwerk Bloem in de knop/Pulserend hart.. Inderdaad dit beeld heeft twee titels. Dit kunstwerk van de Pool Wieslaw Ozmina (1943-2013) heeft een granieten voetstukken waarin twee schilden zijn verwerkt, Die van Heerhugowaard en Kalisz, die een stedenband hebben. Het beeld, gemaakt van brons, staat voor duurzaamheid en symboliseert ook de stedenband. Het is een geschenk van de BouwCombinatie Heerhugowaard (BCH).


Deze aflevering wordt afgesloten met Het geheugen der dauwdruppels, een werk van Marjan Laaper. Dit bijzondere werk laat de levensloop van een familie zien, van geboorte, jeugd, volwassen worden, trouwen tot ouderdom.


‘Ik heb gekozen voor waterdruppels, omdat Heerhugowaard is verrezen uit het water. Maar het water is natuurlijk nooit echt verdwenen. En, net als het water, is mijn kunstwerk ook niet statisch’, zegt zij over dit werk.


Laaper, geboren in 1971, heeft voor het werk dat is onthuld in 2008 gekozen voor gelaagd glas met folie en een transparante foto dat in een stalen frame is verwerkt. Afhankelijk van het licht en de plek waarvan het wordt bekeken, ziet het er steeds anders uit. Zoals ook het leven steeds anders is. Zelf ontwikkelt de kunstenares zich ook steeds verder. Om nieuwe wegen te onderzoeken verbleef zij daarom bijvoorbeeld in 2013 enige tijd in China.


 

Het geheugen

 

wat blijft er hangen

en wat druppelt weg

in de ochtenddauw

 

de zon komt op

verdrijft de maan

zet de wereld in vlam

 

en de tijd rijpt

in jouw gelaat

strekken

 

vergeten is de zin

van Noord en Zuid

en van ’t Kruis

 

Opa IJsbeer

 

 

Verantwoording

1.       Wikipedia

2.       Stationsplein – Wikipedia

3.       Stationsplein –-heerhugowaardopdekaart.nl - Wikipedia

4.       Stationsplein – heerhugowaardopdekaart.nl – Wikipedia

5.       Stationsplein – heerhugowaardopdekaart.nl – vanderkrogt.net

6.       Zuidtangent – dearchitect.nl

7.       Zuidtangent – wikipedia

8.       Westtangent – rodi.nl

9.       Zuidtangent – heerhugowaardopdekaart.nl

10.     Stadsplein – heerhugowaardopdekaart.nl – marjanlaaper.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214