Deel 78

Blaricum

Woensdag 25 november 2020

Erg zuinig springt Blaricum niet om met haar erfgoed, kunst. Diverse stukken zijn verdwenen. In de week dat ik besluit eens een kijkje te nemen in dit Gooise dorp vol BN’ers wordt bekend dat niemand weet waar het beeld van ir Ben Huese is gebleven. Dit beeld inclusief sokkel was 57 centimeter hoog en is gemaakt door Willy Mignot. Het stond ooit bij het voormalig gemeentehuis Naarderheem aan de Torenlaan. Toen Blaricum samen met Laren en Eemnes een gezamenlijk gemeentehuis betrok en er een ambtelijke organisatie BEL ontstond, was het raadhuis niet langer nodig. Twee beelden verhuisden mee naar een pand aan de Kerklaan, waar het college nu zetelt. Het beeld van Mignot ging niet mee. Een aantal andere beelden werd elders herplaatst en een enkeling is aan vernieling ten onder gegaan.

Mijn route begint bij het Mariabeeld aan de Kerklaan. Het staat voor de St. Vituskerk. Het beeld is gemaakt omstreeks 1950 en staat op een bakstenen sokkel met twee vleugels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak pastoor Jongerius de wens uit dat als Blaricum gespaard zou blijven voor het oorlogsgeweld, dan zou er een standbeeld worden opgericht ter ere van Onze Lieve Vrouw van Fatima. Die belofte werd nagekomen. Maar wie het beeld uiteindelijk heeft gemaakt is door mij nog niet opgelost.


Pal voor die vleugels staat een forse begroeiing waardoor de reliëfs op die vleugels niet altijd goed zichtbaar zijn. Op de linker steen zitten de drie kinderen van Fatima voor een eikenboompje. Op de andere zit een groep mensen geknield. In de rand van de vleugel staat gegrafeerd O.L. Vrouw van Fatima blijft ons beschermen.


Volgens een van de verhalen over dit beeld had koster Lammert Vos een hekel aan de plaats waarop het beeld staat. Daardoor werd het zicht op de kerkingang ontnomen. in de winter stelde hij regelmatig aan de sneeuwschuifploeg voor. ‘Zet de schuif er eens tegenaan, zodat hij aan de zijkant komt te staan’.


In de tuin van de St.Vituskerk staat in een nis een Mariabeeldje. Langs dit beeldje, door de tuin en langs de fraaie, kleine, open kapel trekt jaarlijks een processie.


Aan de achterzijde van de tuin staat op de grens van de begraafplaats het Gedenkteken van de Zusters Dominicatessen. Het kunstwerk dat uit twee stenen bestaat is besteld door pastoor Jongerius in 1960 en op 5 september 2010 onthuld. Het is gemaakt door de beeldhouwer en medailleur Albert Dresmé. Hij maakte gebruik van een kunstwerk dat in de Mariakapel stond en bij de herinrichting in 2004 moest verdwijnen, omdat het daar niet tot zijn recht kwam. In het midden is een herinneringsplaquette te zien.

 De zijkanten van de twee tafels zijn symbolisch en staan vanaf linksboven met de klok mee voor Spiegel van Gerechtigheid, Koningin van de Aartsvaders, Koningin van de Maagden, Morgenster, Koningin van de Apostelen. Heerlijk vat van Godsvrucht, Behoudenis der Zieken, Deur van de Hemel, Ivoren Toren, Toevlucht der Zondaars, Zetel der Wijsheid en Koningin der Martelaren.



Op de begraafplaats zelf tenslotte staat een kleine kapel met daarin een afbeelding van Jezus aan het Kruis. Wat voor de Mariabeelden en de kapel in de tuin geldt, geldt ook hier. De maker is onbekend.

In 2009 kreeg Marc Ruijgrok (werkt onder de naam Ruygrok) de opdracht om voor de BEL-combinatie een kunstwerk te maken. Die opdracht is begrijpelijk omdat de in Voorburg geboren schilder en beeldhouwer bekend is door zijn werken met korte woorden en/of letters. Dit BEL-beeld kwam te staan bij het gezamenlijke gemeentehuis van de drie BEL-gemeenten in Eemnes. Iedere gemeente kreeg een eigen variant van het kunstwerk waarbij de beeldhouwer de beginletter van de gemeente kapitaal bracht en de overige twee letters klein. Over Ruygrok heb ik overigens ook al geschreven als deelnemer aan de Sokkelgalerij in Den Haag en ook in Almere staat een object van hem, naast het ziekenhuis.


 

Wat is nu zondiger dan het doden

van – onschuldig – leven. Offer en

doe nu boete zo riep Maria op aan

Portugese herderskinderen. Wie

 

volgt haar voorbeeld en weet dat

de ziel verdoemd is en zal branden

in het vagevuur. Wie kent de wet

nog gegeven en beschreven na de

 

uittocht. En wie houdt de regels

echt in eren. Ik zie het beeld van

Maria en hoor haar aanroepen.

Ik schud ongelovig mijn hoofd en

 

keer mij af

 

Verantwoording

1.       Inleiding – De Gooi en Eemlander

2.       Kerklaan – vanderkrogt.net – oogopblaricum.wordpress.com

3.       Kerktuin – geen informatie

4.       Kerklaan – vanderkrogt.net – Historischekring Blaricum

5.       Kerklaan – vitusblaricum.nl

6.       Kerklaan BEL – De Gooi en Eemlander

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214