Deel 35


Rijen 2

Gilze en Rijen zijn voor velen vooral bekend door de vliegbasis Gilze-Rijen, die de twee dorpen van elkaar scheidt. Voor de komst van de basis liep er een bijna rechte weg tussen de dorpen en die voerde over de Nerhovensche heide. Op de Molenheide werd in 1910 de Eerste Nederlandsche Vliegvereniging (ENV) opgericht, dit was tevens de eerste vliegschool van Nederland. Vanaf 1913 kwam het vliegveld in handen van de Koninklijke Luchtmacht toen nog Luchtvaartafdeeling geheten. Op de Molenheide en de Nerhovensche heide is de basis gelegd voor het militaire vliegveld. Voor burger doeleinden werd Vliegveld Nerhoven aangelegd, maar dat werd in 1939 ook bij de basis betrokken.

Ik vervolg voor dit tweede deel over Rijen mijn weg vanaf de Mariastraat en ga naar rechts. Aan de Hoofdstraat staat het beeld De Looier uit 1984. Beeldhouwer is Karel Koopman, die verwees met dit kunstwerk naar de leerlooiersindustrie, ooit zeer groot in deze gemeente.
Door de komst van het spoor naar Rijen, de lijn Breda-Tilburg, kunnen grondstoffen voor die industrie makkelijk worden aangeleverd. In de Hoofdstraat stond een aantal van die fabrieken, zoals van Van Gorp. Koopman is overigens ook de maker van het beeld De Schoenmaker dat in Gilze te vinden is en gaf les aan amateurkunstenaars. De Looier staat aan de rand van het parkeerterrein waar thans een supermarkt is gevestigd.

Op de Hoofdstraat en het via een steegje te bereiken Architect Aartsplein vind ik de beelden Panters, een moeder en een zoon.

De beelden van Anet van de Elzen, afkomstig uit Eerde, laten een staande en liggende Panter zien, zij bieden bescherming aan de spelende jeugd in de ‘Rijense Leertuinen’. Zij zijn niet de enigen, want ook de aanwezige moeders. op de zaterdag van mijn wandeling. zijn zeer alert. Van de Elzen kreeg haar opleiding aan de Academie voor beeldende Vorming in Tilburg en ging daarna naar de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar zij het beeldhouwen leerde. Tegenwoordig woont Van de Elzen in Amsterdam en houdt zich ook bezig met film en performances.

De liggende panter ligt naast de Klimstenen (2007) van Sybolt Meindertsma, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van pleinen en speelomgevingen, zoals een speelbos voor de jeugd. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van de natuur. In dit hart van een nieuwbouwwijk met veel kinderen ligt zo’n simpel paradijsje op de juiste plek. De grote steen is afkomstig uit Engeland en is ongeveer 2,5 miljoen jaar oud.

Via de Tuinstraat en de Kloosterstraat arriveer ik op het Burgemeester Sweensplein. Bijna weggedrukt ligt hier De Cocon. Het ontwerp van dit kunstwerk uit 2007 (uitgevoerd in koper) is van Kees Verbeek. De Cocon staat op het punt van uitkomen en het is steeds weer verrassend om te zien hoe zich uit het omhulsel een prachtige vlinder ontpopt. Het is bijna symbolisch voor de veranderingen op dit plein, waar ook het circus, jaarmarkt en een ijsbaan komen.

Ter hoogte van de Pius X-straat in het groen voor de KBS De Brakken Drie Leerlingen, uitgevoerd in roestvrij staal. Onder leiding van Jos Spanbroek maakten in 1997 leerlingen van deze basisschool dit opmerkelijke kunstwerk naar aanleiding van de heropening van de speelplaats en de aanleg van een nieuwe tuin.

Het jaartal 1997 is ook in de muts van het linker kind vermeld. De beeldhouwer en edelsmid Spanbroek heeft zijn opleiding genoten in Haarlem en heeft onder andere in Spaarndam en Nijmegen gewerkt.

Via de Mosselaar en de Hoeksestraat kom ik bij de Wolfsweidelaan. Hier staat tussen de struiken De Wolf van Dolf Wong Lun Hing, een beeldhouwer en tekenaar uit Roermond, die zijn opleiding kreeg aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, waar hij les kreeg van professor Bonner, de voorganger van Paul Gregoire. Wong laat zich vaak inspireren door de natuur. Een legende uit 1794 vertelt dat een ziek veulen op een weide bij Rijen werd aangevallen door een troep hongerige wolven. Doordat het veulen in volle vaart bleef galopperen kon hij de wolven op afstand houden. De hongerige wolf staat sinds 1977 in brons hier op het weitje.

Het monumentje op de hoek van de Hoeksestraat en de Hoofdstraat vormt het einde van mijn beeldentocht door dit dorp. Hier staat de Dankkapel, uitgevoerd in een Scandinavische bouwstijl en sinds 1950 fungerend als oorlogsmonument. Voor in de kapel staan twee gedenkstenen. De kapel verwijst naar het wonder van Rijen, dat niet werd getroffen door zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Geen glans

Het groeit
het bloeit
zo uit het moeras
getrokken

uitgetrokken
het vel
de huid

gespannen
gekrabd
en gewalst
zoals de looier

de glans
is er ook
bij hem af



Opa IJsbeer



Verantwoording



1.       Inleiding – wikipedia – tijdmachinegilzerijen.nl

2.       Hoofdstraat – wikipedia

3.       Hoofdstraat – vanderkrogt.net

4.       Architect Aartsplein – tijdmachinegilzerijen.nl

5.       Architect Aartsplein – syboltmeindertsma.nl

6.       Burgemeester Sweensplein – tijdmachinegilzerijen.nl

7.       Burgemeester Sweensplein – gilzerijen-plus.nl

8.       Wolfsweidelaan – wikipedia – vanderkrogt.net

9.       Hoofdstraat – 4en5mei.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214