Deel 18


Amstelveen Artzuid 3

 Keizer Karel V is de naamgever van de Keizer Karelweg in Amstelveen. Deze weg is aangelegd in 1960 en begint bij de Amstelveense Poel, het veenmeer iets ten westen van het oude dorp. Het loopt in noordoostelijke richting tot het Keizer Karelplein. Daar maakt de weg een bocht en gaat onder de A9 door langs het busstation en het Cobramuseum. De weg eindigt bij de Amsterdamseweg, waar die weg een scherpe bocht maakt. In de middenberm voorbij de rotonde met de Meester G. Groen van Prinstererlaan staan diverse kunstwerken die behoren bij de Amstelveense route van expositie Artzuid 2019, dat inmiddels is afgesloten.

Het eerste object heet Windbloemig. Deze bronzen sculptuur is van het duo Heringa/Van Kalsbeek. Ook in de Amsterdamse Biënnale heb ik werk van dit koppel gezien. Zoals veel van het werk van dit duo is ook Windbloemig zeer grillig en hebben Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek zich door de natuur laten inspireren. Verwilderde en woekerende planten in een tuin geven veel werk en voor velen is dat het sein om de tuin te betegelen.

Zo’n wilde tuin kan echter bijzonder fraai zijn met enig onderhoud. Het leidt ook tot de komst van vlinders en insecten, die zich mee laten voeren op een door de wind bewogen liaan. Zo mooi kan een tuin zijn. Zo bijzonder is ook dit door de gemeente Amstelveen aangeschafte Windbloemig. Een kunstwerk dat dateert uit 2001.

Michael Jacklin is in 1956 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in Heemstede en leerde hier de natuur waarderen, in het bijzonder vogels, planten en landschappen. In 1976 ging hij naar de Rietveld Academie en zijn eerste werk veranderde later van semi-abstract in abstract. Tussen 1982 en 1984 studeerde hij bij Ateliers’63, waarna hij vrijwel uitsluitend nog met industrieel geleverd ijzer werkt. Hij woont en werkt in Amsterdam. In 1990 won hij de Charlotte van Pallandt prijs.

Jacklin buigt, snijdt en last die stukken, varieert voortdurend. Hij gebruikt lijnen, rasters, vierkanten en cirkels, maar ook kubussen en bollen. In 1994 maakte hij speciaal voor de gemeente Amstelveen Constructie. Dit bouwwerk is terug te vinden in de middenberm van de Keizer Karelweg. Wie het van dichtbij wil bekijken, moet wel oppassen bij het oversteken.

Dezelfde titel Constructie valt te lezen in de catalogus van Artzuid over de route in Amstelveen bij het volgende kunstwerk. De maker van dit stuk is Rob Maingay, die in 1939 is geboren in Semarang en is overleden in 2016 in Rotterdam. Behalve beeldhouwer was Maingay ook architect en meubelmaker. Zijn bronzen constructie heeft eerst voor de ingang van het voormalige Eneco-gebouw gestaan aan de Van Heuven Goedhartlaan 15.

Uit De Paardenbenen van Jos Kruit blijkt dat deze in 1945 in Almaar geboren kunstenares lang op het platteland heeft vertoefd voor zij kunstenares werd. De ranke smalle benen zijn in diverse werken van haar terug te vinden. Maar ook koeienpoten zijn een regelmatig terugkerend thema in haar werk. Het kunstwerk dat in het bezit is van de gemeente Amstelveen is gemaakt van polyester.

Ger Zijlstra is in 1943 geboren in Utrecht en studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zelf was hij als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn abstracte werk is mede beïnvloed door Henry Moore. Zijn interesse voor archeologie blijkt uit zijn latere werk. Zijlstra schildert, tekent, beeldhouwt en ontwerpt penningen. Sinds 2005 woont en werkt hij in Épineuil-le-Fleuriel in een agrarisch gebied van Frankrijk. Constructie met bol heeft aanvankelijk voor het Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle, de vroegere Roelof Veenemaschool aan de Amsterdamweg gestaan. Toen dit gebouw in 2006 werd gesloopt, werd het kunstwerk in depot opgeslagen. Tegenwoordig heeft het een plekje in de middenberm van de Keizer Karelweg gekregen.

De afsluiting van deze aflevering en de totale reeks van Artzuid 2019 gun ik aan Pieter de Monchy met zijn Judoka’s. Judo is een sport van evenwichtsverstoring, overname en respect waaraan ik veel plezier heb beleefd. Dat plezier vind ik terug in deze buitenexpositie.

Werk van De Monchy (1916-2011) heb ik ook al in de eerste Amstelveense aflevering laten zien. De Turfsteekster vormde toen de afsluiting. De gemeente Amstelveen bezit enkele werken van deze kunstenaar, die lange tijd vlakbij in Ouderkerk aan de Amstel zijn atelier had. Met een ipon – een vol punt – reis ik via Amsterdam terug naar Almere.



Ipon

Altijd
de zoektocht naar balans
van twee personen
een veeg
wankelen
de overname
in vogelvlucht
komt de overgave

 Ik tik af

 Opa IJsbeer





Verantwoording



1.       Inleiding – wikipedia

2.       Heringa/Van Kalsbeek – artzuid

3.       Jacklin – wikipedia – michaeljacklin.nl

4.       Maingay – artzuid – amstelveenweb.com

5.       Kruit – krollermuller.nl – artzuid

6.       Zijlstra – wikipedia – amstelveenweb.com

7.       De Monchy - artzuid




Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214