Beeldbepalend 268

Amsterdam Oud Zuid 9

Woensdag 24 juli 2024

Iedere keer als ik in het Amsterdamse Oud-Zuid kom kijk ik mijn ogen uit. De rijke architectuur en versieringen aan woningen maken mij blij. Wie met een modaal inkomen via Funda een woning in deze Amsterdamse buurt zoekt zal meteen schrikken. Talloze woningen zijn bovendien al omgebouwd tot kantoorruimte van bijvoorbeeld erkende en bekende advocaten. Alles ruikt hier naar geld en je moet niet vreemd opkijken als je hier een bekende Nederlander tegenkomt of juist iemand die zich voordoet als bekende Nederlander. Maar kijk ook eens achter de voordeur en schrik dan niet als je verborgen armoede tegenkomt.

Ik begin deze aflevering op de Hobbemakade. Tegenover Reijnier Vinkeleskade ligt brug 405 ontworpen door Piet Kramer met daarop een van de vele beelden die door Hildo Krop zijn gemaakt in deze stad. Ditmaal is het de beeltenis van een vrouw, gemaakt omstreeks 1927.


Zowel over Kramer als Krop en hun samenwerking heb ik in eerdere afleveringen van Beeldbepalend geschreven. Ook Faun met harmonika is op een brug ontworpen door Kramer te vinden en gemaakt door Krop. Dit object is gemaakt in 1926.


Nog tweemaal Hildo Krop en Piet Kramer. Faun met gitaar staat op de Mozartbrug die over het Noorder Amstelkanaal ligt. Dit brugbeeld staat daar waar de Stadionweg de Mozartkade kruist.


Bij de Reijnier Vinkeleskade staat het granieten Man met opgeheven handen van Hildo Krop, die leefde van 1884 tot 1970. Inderdaad hij heeft in de Apollobuurt veel mooie dingen achtergelaten.


Op de Churchill-laan 223 staat een villa ontworpen door architect Gerrit Jan Rutgers. Bij openslaande tuindeuren staat op een gemetselde muur een natuurstenen beeld Meisjesfiguur, dit beeld is mogelijk gemaakt door Marinus Vreugde, geboren in 1880 in Den Bosch en overleden in 1957 in Amsterdam. Vreugde werkte net als Theo Vos veel met Rutgers samen.


Aan de voorzijde van de villa Klatte aan de Cornelis Schuytstraat is een mooie gevelsteen te ontdekken. Het betreft een Faun met als datering het jaartal 1919, dat refereert aan het jaar dat dit door de architecten Elte en Mastenbroek ontworpen pand is opgeleverd. De steen is gemaakt door Theo Vos (1887-1948), van wie ik in de tweede aflevering van Oud Zuid al werk heb laten zien.


Deze Amsterdamse aflevering sluit ik af aan de Parnassusweg waar Love or generosity staat. Dit beeld is in 2020 vervaardigd uit brons en staal met marmercomposiet door Nicole Eisenman. Deze veelzijdige Amerikaanse kunstenares is in 1965 in het Franse Verdun geboren. Zij studeerde aan de Rhode Island School of Design in New York en kreeg de gelegenheid een jaar in Rome te studeren waar zij kennis maakte met de schilderkunst uit de renaissance.


Eisenman verbleef enkele jaren in de punkscène van East Village en maakte onder andere installaties en muurschilderingen. Zij zocht daarbij steeds weer naar andere technieken en stijlen. De klimaatproblematiek hield haar enige tijd bezig. Vanaf 2012 is zij nadrukkelijk actief met beeldhouwen.


Het door haar vijf meter hoge Love or generosity beslaat een groot deel van het plein voor de nieuwbouw van de rechtbank. De persoon heeft zowel mannelijke als vrouwelijke trekken. De gebogen figuur houdt in de rechterhand een uil (wijsheid), een pijl (volharding, focus) en eikel (bescherming tegen kwaad).


 

stand

 

het zijn haar krullen

en haar muur

waaraan zij haar status

verleent

 

de kademuur

beschermt haar voor water

dat stroomt door

de stad

 

eenvoud siert

de stand

en de brug houdt ook

dit in stand

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – parool.nl – quotenet.nl

2.       2. Hobbemakade – wikipedia

3.       3. Hobbemakade – wikipedia

4.       4. Mozartbrug – amstedam.kunstwacht.nl

5.       5. Reijnier Vinkeleskade – amsterdam.kunstwacht.nl

6.       6. Churchill-laan 223 – adambeeldenva1900.blogspot.com - wikipedia

7.       7. Cornelis Schuytstraat 65 – monumenten.nl – kunstconsult.com

8.       8. Parnassusweg - wikipedia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Deel 62

Beeldbepalend 274

Beeldbepalend 249