Beeldbepalend 215

Amsterdam ArtZuid 2023 deel 4

Woensdag 19 juli 2023

Het aantal beelden van deze tentoonstelling is geringer dan de vorige twee edities die ik heb gezien. Zo ontbreekt net als in 2021 bijvoorbeeld een aanvulling in Amstelveen, maar ook bij het Olympisch Stadion zijn ditmaal geen beelden van deze Biënnale geplaatst. Hoewel het Hilton Hotel wel als sponsor wordt gebruikt, staat er op het hotelterrein geen beeld van deze tentoonstelling. De beelden van deze vierde aflevering van ArtZuid 2023 zijn allemaal in het plantsoen van de Apollolaan tegenover het Hilton Hotel te vinden.

De Noorse kunstenares Ida Ekblad is in 1980 in Oslo geboren en houdt zich bezig met beeldhouwen, installatiekunst, schilderen en schrijft poëzie. Zij heeft gestuurd aan het Central Saint Martins College of Art in Londen en studeerde af aan de National Academy of Art in haar geboortestad.


In 2016 richtte Ekblad de tentoonstellingsruimte en het platenlabel SCHLOSS op in een vroegere Porsche-werkplaats in Oslo.


Dat haar Book of Boredom een plaatsje op deze tentoonstelling heeft gekregen is niet zo heel vreemd. Het past prima in het plaatje van samensteller Jasper Krabbé. De ideeën van Ekblad zijn te vergelijken met Cobra en de invloeden van popcultuur, met gebruik making van felle kleuren. Dit object is door haar in 2022 gemaakt en is de middelste van twee versies.


Het ultramarijnblauwe Pappel is gemaakt door de in 1954 in Ibbenbüren geboren Duitse kunstenaar Stefan Pietryga. Dit object behoort tot een serie populieren die de in Potsdam wonende kunstschilder, glasartiest en beeldhouwer sinds de beginjaren ’90 heeft ontwikkeld en is een thema dat regelmatig in zijn andere werk voorkomt. Met zijn wortels in de aarde en de top verwijzend naar de lucht staat dit werk voor de verbinding tussen hemel en aarde.


Is het kies om als samensteller van een tentoonstelling een product uit eigen atelier te laten zien. Die vraag komt bij mij op als ik kennismaak met het werk JMB on Tour St. – Jacques. En heeft Jasper Krabbé dit aluminiumwerk gemaakt met de gedachte van ArtZuid? Het antwoord op die laatste vraag is: nee! Krabbé maakte dit als een eerbetoon aan de in 1988 overleden kunstschilder Jean-Michel Basquiat.


Nadat hij in het Centre Pompidou in Parijs een expositie van Basquiat had bezocht zag hij vanaf het dakterras een beeld van een leeuw met vleugels staan op de Gotische toren van Saint Jacques. Ter plekke maakte Krabbé een schets voor een beeld. De leeuw met vleugels is een oud symbool voor kracht, trots, nobelheid en moed. Krabbé meende dat de leeuw met vleugels bovendien symbool stond voor deze graffitikunstenaar.


Boris Tellegen, geboren in 1968 in Amsterdam als zoon van de schrijver en dichter Toon Tellegen, is behalve beeldend kunstenaar ook actief als maker van installatiekunstenaar en graffitischrijver onder de naam Delta. ‘Ik ging me Delta noemen, een mooi woord, ook door die vijf letters. We schreven overal onze namen. Geleidelijk kwamen we erachter dat het niet alleen ging om je domein afbakenen. Je wilde je tags ook zo mooi mogelijk hebben’, vertelde Tellegen in 2009 in een interview in de Volkskrant.


Samen met Shoe (Niels Meulman), Jaz (Jasper Krabbé) en Joker vormde hij in de jaren ’80 een graffitigroep onder de naam United Street Artists. Tellegen wordt daarbij gezien als een van de pioniers van de 3D-graffiti.


In 1988 start Tellegen een studie industriële vormgeving aan de TU in Delft, die hij in 1994 afrondt. Kunst en architectuur kwamen in 2014 samen tot hij met architectenbureau Heren 5 een voorgevel voor het wooncomplex Huis van Hendrik in Haarlem ontwierp.


Hij experimenteert graag met diverse soorten materialen, zoals ook te zien is aan de drie zuilen die hier aan de rand van het plantsoen te zien zijn. BRB is door hem in 2023 vervaardigd van gegalvaniseerd staal. De titel is ontleed aan zijn kinderen, die dat roepen (Be right back) als ze even de deur uitgaan.


De afsluiting van dit deel is voor de in 1972 in New York City geboren Sterling Ruby. Deze veelzijdige kunstenaar tekent, schildert, werkt met keramiek en textiel, maakt videopresentaties en is actief als beeldhouwer. Vaak presenteert hij zijn werk dicht opeengepakt in installaties.



Inderdaad, deze kunstenaar laat zich niet zomaar in een hokje duwen, maar punk, graffiti, hiphop, geweld van stedelijke bendes en openbare kunst behoren allemaal tot zijn terrein. Dit alles komt misschien ook wel samen in zijn Black Stove, dat door Ruby in 2014 is gemaakt.

 

met de voeten in de aarde

 

de populariteit is geen graadmeter

voor goed of slecht. als ik de lange

rijen bij winkels zie dan blijf ik daar

 

ver bij vandaan. mijn broodje koop

ik dan wel elders. kleurrijk trekt mij

aan maar de behoefte om dezelfde

 

kleuren te gebruiken ontbreken net

zoals de drang om de hemel nu al te

bestijgen. bladeren door zijn teksten

 

geeft mij rust maar de behoefte tot

kopiëren ontbreekt. plagiaat hoort

erbij en wordt in gespiegeld schrift

 

voorgezet. de paplepel krijgt extra

aandacht door de mannelijke inzet.

oppoetsen heeft zo zijn waarde.

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – eigen informatie

2.       2. Ekblad – wikipedia

3.       3. Pietryga- ArtZuid

4.       4. Krabbé – ArtZuid

5.       5. Tellegen – wikipedia – ArtZuid

6. Ruby – wikipedia - ArtZuid 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214