Beeldbepalend 206

Heiloo

Woensdag 17 mei 2023

De naam van het dorp Heiloo verwijst niet naar een bosrijke omgeving, immers archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat daar sinds de bronstijd geen sprake van is geweest. Een tweede mogelijke verwijzing is naar een oud heiligdom, dat op de plek van de Witte Kerk heeft gestaan. Die kerk stond er sowieso al voor het jaar 900 en misschien zelfs al tweehonderd jaar eerder. De huidige Witte Kerk wordt overigens alleen nog bij bijzondere vieringen gebruikt.

Ik maak gebruik van een bestaande Beeldenroute om in Heiloo een aantal kunstwerken te bekijken en kom daarbij langs de Heerenweg 73 waar aan de gevel van het voormalig postkantoor in 1951 de gevelsteen Postbode is bevestigd, gemaakt door Katinka van Rood, die in 1913 in Maastricht is geboren en in 2000 in Wassenaar is overleden. Van Rood leerde zelf het vak van Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en gaf jarenlang les aan prinses en later koningin Beatrix.


Werk van Tineke Bot, geboren in 1954 in Hilversum, heb ik al eerder laten zien in Blaricum en Zeist. In 1994 vertrekt zij naar Frankrijk en in Chorance heeft zij haar atelier in Parc de Sculptures Rochemures, waar zij niet alleen figuratie beelden maakt maar ook schildert en etst.


Haar bronzen beeld Muze is in 1977 gemaakt en staat bij winkelcentrum ’t Loo aan de Heerenweg. Aanvankelijk heeft het beeld van het meisje met de fluit bij het Cultureel Centrum gestaan. Bot laat Euterpe zien, de muze van het fluitspel en de lyrische poëzie die op de aulos blaast. Van dit werk zijn twee beelden gegoten, het andere beeld is te zien in Zoetermeer.


Voor de Witte Kerk tref ik een social sofa aan. De mozaïekbankjes hebben steevast dezelfde vorm en hebben door de inleg steeds weer een ander gezicht gekregen. Hier in Heiloo zie ik kuikens met aan de voorzijde de tekst Er was eens.


De bank is geplaatst in 2017 en is er gekomen omdat de plaatselijke bibliotheek in dat jaar de meest innovatieve bibliotheek van Noord-Holland was.


Ik steek de weg opnieuw over en ga terug naar het winkelcentrum. Dat wordt tevens weergegeven door Naar ’t Loo. Dit bronzen beeld is in 1978 langs de Heerenweg geplaatst en is één van de drie fraaie kunstwerken van Tineke Bot in Heiloo.


Het beeld van de vrouw op haar fiets laat weinig aan de fantasie over. Haar boodschappenmandje boven het voorwiel is nog leeg. Achterop klemt een kind zich vast aan de moeder, die het stuur naar het centrum heeft gericht.


 

Het winkelcentrum ’t Loo dateert uit 1967 en in de patio is onder andere een mini-bieb geplaatst en voor wie ter plekke het geleende boek wil lezen staan er twee witte fauteuils. Menigeen heeft hier al op gezeten en de drukte rondom bekeken. En een goed verstaander heeft maar een half woord nodig en kijkt ook naar kunst.


Dat staat iets verderop op de patio in de vorm van ’t Loo. Dit is tevens het laatste onderwerp van deze eerste aflevering van Heiloo, want er komen er nog meer dat is wel duidelijk. Maar goed dit laatste object is een geschenk van de ING Bank van Heiloo ter gelegenheid van de heropening van dit winkelcentrum in 1995 zo is op een koperen plaat op de sokkel te lezen.


Het kunstwerk, dat bij een dragende pilaar staat, is gemaakt door Willem Hopman die in 1939 in Alkmaar is geboren. Hij werkte beeldhouwer met diverse materialen, maar was ook kunstschilder waarbij hij lid was van het Kunstenaarscentrum Bergen. Werk van hem heb ik eerder al laten zien in de vijfde aflevering van zijn geboorteplaats.


 

rustpunt

 

misschien is het de bijzondere gave

die mij doet wankelen op de patio

maar plots verschijnt daar de ratio

die verwijst naar d’oude enclave

 

alle wijsheid kan daarmee overboord

zoals restanten stapelen in de minibieb

en niemand schakelt door in het geniep

op zoek naar dat ene fantasywoord

 

ontluisterend de kriebel in het oog

ontstaan door al dat stoffige glui

op zo’n driekwart van het betoog

 

alras gaat alles over in de niesbui

gelukkig houdt hij het nog net droog

centraal zittend in hun Loo-fauteuil

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. van Rood – wikipedia

3.       3. Bot – tinekebot.nl- vanberkelbeelden

4.       4. sofa – heiloo-online.nl

5.       5. Bot – tinekebot.nl

6.       6. ’t Loo – tloo-winkelcentrum.nl

7.       7. Hopman – rkd.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214