Beeldbepalend 202

Beilen 2

Woensdag 19 april 2023

De Romeinen hebben in de oudheid de grote rivieren van ons land als grens van hun keizerrijk beschouwd. Desondanks zijn er in Beilen in 1955 22 gouden Romeinse munten gevonden. Die munten werden als soldij gebruikt en stammen uit ongeveer 400 na Christus. Behalve die munten werden er ook een armband en enkele torques gevonden. Het is de rijkste schat die in de Drentse bodem is gevonden. Het geheel is in het Drents museum in Assen te bezichtigen.

Werk van Bert Kiewiet heb ik ook al in de vorige aflevering van Beilen laten zien. Op Markt staat een groep van zijn hand bestaande uit twee Winkelende vrouwen. Dit bronzen kunstwerk is in 1987 door Kiewiet gemaakt.


Die twee vrouwen staan niet op zichzelf. Wie zich alleen op dit bijna levensechte tweetal richt zal een aantal zaken niet zien. Waarom staan die vrouwen stil voor zij een volgende stap zetten? Heeft dat te maken met het verdwijnen van buurtwinkels. Oude panden zijn immers afgebroken en in het centrum zijn supermarkten gekomen en hebben diverse grote winkelketens zich gevestigd.


In de voet waarop de vrouwen staan zijn twee reliëfs aangebracht. Die verwijzen naar het belang van de haven en de markt die in vroegere tijden heel belangrijk waren. Zo had Beilen zowel een veemarkt als een botermarkt waar ook mensen uit de omgeving naartoe kwamen om hun waren aan de man te brengen.


Vlakbij staat ook De Fontein. Deze is in 2013 in werking gesteld toen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan Beilen brachten. De fontein is gemaakt door Van Egten in Beilen, dat begon als een eenvoudige dorpssmederij en is uitgegroeid tot een metaalbedrijf dat talloze werkzaamheden kan uitvoeren. De Fontein is een verwijzing naar ge gebruiken van het water van de nabijgelegen Beilervaart.


Wachtmeester Willem Hendrik Klein, geboren in 1919 in Emmen werd op 9 september 1944 in Beilen doodgeschoten. Voor hem werd op 8 augustus 1950 langs de Esweg de Gedenksteen Willem Hendrik Klein geplaatst inclusief plaquette. Met nog twee mensen wordt hij opgepakt door de Grüne Polizei en mensenjager Sander van Doffelaar, waarbij zij worden beschuldigd dat zij twee moffenmeiden hebben gearresteerd en hebben opgesloten in het politiebureau in Hoogeveen. Na verhoor is het de bedoeling dat zij naar Assen worden gebracht. Laat in de avond wordt Klein in Beilen aan de Esweg doodgeschoten. Arie de Vries krijgt drie kogels in de rug maar overleeft de moord, Andries Alting weet in de duisternis te ontsnappen.


Op een rotonde van de Esweg staat De drie bijlen. Dit kunstwerk is net als De Fontein gemaakt bij het metaalbedrijf Van Egten. Die drie bijlen zijn overigens geen rechtstreekse verwijzing naar de gemeentenaam Beilen. Ondanks dat in het gemeentewapen van de voormalige gemeente Beilen wel twee bijlen waren opgenomen. Die waren gebaseerd op een oude naam van het dorp: Beyloo of Bijloo, wat zoiets betekent als open plek gehakt door bijlen.


Bij de voormalige school De Eshorst, tegenwoordig een kindcentrum, staan twee kunstwerken. De plastiek De Arend is geschonken bij de opening van de gereformeerde school aan de Esweg op 15 september 1971. Het beeld is gemaakt door Holman die zich baseerde op een bijbeltekst. ‘Als een arend die zijn broedsel opwekt, over zijn jongen zweeft, zijn wieken uitspreidt er een opneemt en draagt op zijn vlerken, zo heeft hem de Here alleen geleid en geen vreemde god stond hem terzijde.


Aan de andere kant van het voetpad naar de ingang staat Het Inktpotje. Oorspronkelijk bestond dit uit twee kunstwerken die door de gemeente waren geschonken aan de school. Ze stonden aanvankelijk aan weerszijden van de drukke Esweg en waren bedoeld als een waarschuwing voor het verkeer dat hier een school stond en dat er rekening moest worden gehouden met overstekende kinderen. Door beschadigingen is een van de werken verloren gegaan. De andere is daarop voor de school geplaatst.


Deze aflevering sluit ik af met De Verandering. Dit bijzondere kunstwerk is gerealiseerd door mensen van Handvaardig Dwingeloo, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt en hun de kans geeft zich creatief verder te ontwikkelen. Het object is te vinden langs de Eursingerweg bij de entree van de wijk Beilen-West.


Het is bedacht door Platform-West waarin de diverse buurten van de wijk zijn vertegenwoordigd. Na het beëindigen van de renovatie van deze buurt in 2012 was er nog wat geld over en de afgevaardigden van de buurt mochten meepraten wat er met dat resterende geld gedaan zou worden.


Wie met een snelle blik naar dit werk kijk zal de ontpopping van de libelle ontgaan. Deze symboliseert de schoonheid van de wijk na de opknapbeurt. Iedere spiegeling in het water verandert en dat is in feite ook het geval met de mens en hun samenwerking.


 

overgave

 

met adelaarsogen volg

ik jouw vlucht

van baby tot peuter

en kleuter en dan

 

het is nog zo ver weg

hoop ik en kijk

in de ogen van het kind

dat wegzweeft als

 

de tijd van het uitslaan

van vleugels komt

op het moment dat

ieder van ons instemt met

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       1. Inleiding – wikipedia

2.       2. Markt – rondjebeilen.nl

3.       3. Markt – rondjebeilen.nl

4.       4. Esweg – 4en5mei.nl – oorlogsgravenstichting.nl

5.       5. Rotonde Esweg – rondjebeilen.nl

6.       6. Eshorst – rondjebeilen.nl

7.       7. Eshorst – rondjebeilen.nl

8.       8. Eursingerweg – rondjebeilen.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214