Deel 133

Lelystad Ziekenhuis

Woensdag 15 december 2021

Het ziekenhuis van Lelystad is te vinden op loopafstand van het treinstation. Een ziekenhuis dat onderdeel uitmaakte van de MC Groep die op 25 oktober 2018 failliet is verklaard. Curatoren bereikten een maand later met St. Jansdal uit Harderwijk overeenstemming over een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Het MC Zuiderzee  bleef tot half februari 2019 doorgaan met operaties, maar specialisten vonden dat niet langer verantwoord. De herinrichting van het ziekenhuis gebeurde razendsnel en begon 28 februari 2019 om 22.00 uur zodat in Lelystad exact dezelfde apparatuur gebruikt wordt als in Harderwijk. Drie dagen later was alles klaar.

For The Love Of Life is een serie beelden bij het ziekenhuis. Ze zijn gemaakt door Menno Baars. Een vijftal kunstwerken is op 23 december 2010 onthuld door Frits Visser van de Raad van Bestuur van MC Groep Ziekenhuizen, in samenwerking met Jop Fackeldey, wethouder cultuur van Lelystad en Mark Haasnoot van de gelijknamige kunsthandel.


‘De sculpturen verbeelden verschillende organen. Deze illustreren het broze geluk van het biologisch bestaan en het belang van goede gezondheidszorg’, zegt Baars.


‘Ik wil hiermee proberen mensen te verleiden tot een gezondere levensstijl. Ik heb in dit project gewerkt met organen om te laten zien hoe geweldig mooi et menselijk lichaam in elkaar steekt en hoe belangrijk het is dat wij mensen ons realiseren dat het onze organen zijn die ons in staat stellen van het leven te proeven.’


‘Het gaat over naastenliefde. Dat is de reden dat ik in deze serie buitensculpturen vier essentiële interne organen gepositioneerd heb rondom De Tong. Proeven doe je immers met je tong.’


Het draait daarbij om Het Hart, De Longen, De Nieren en De Darm. Van dit viertal staat het kunstwerk van de nieren aan de zijkant of noem het aan de achterzijde, bij een deel van het parkeerterrein van het ziekenhuis.


Op 18 december 2012 is er nog een extra beeld bij geplaatst aan de zijkant van het ziekenhuis. Met dit beeld verwijst Baars naar de bouw van het eigen Oogziekenhuis Zonnestraal, dat in oktober van dat jaar is gestart. Bijna vanzelfsprekend is dit Het Oog geworden. Dit werk heeft hij op verzoek van Loek Winter gemaakt, die zich presenteert als zorgondernemer en zijn kantoor in Almere heeft.


De maker van de kunstobjecten bij het ziekenhuis heeft een vast patroon aangehouden voor zijn creaties. Die hebben alle een adervormige sokkel. De werken variëren van 2.90 meter tot 4,30 meter hoog. Baars heeft de verschillende organen duidelijk hun bekende vorm gegeven. Hij heeft die uit piepschuim gesneden en daarom omheen een huid van glasvezelversterkt polyester gespannen, waarna de objecten met felle kleuren zijn beschilderd.


Als kunstenaar is deze in 1967 in Utrecht geboren Menno Baars een autodidact waarbij hij zijn stijl aan de Cobra-beweging ontleende. Hij studeerde medicijnen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan Harvard Medical School in Boston. In het St. Antonius Ziekenhuis volgde hij de opleiding tot cardioloog. Hij werkt in het ziekenhuis van Lelystad. Zijn schilderijen en andere kunstwerken maakt hij in De BaarsFabriek in de hoofdstad van Flevoland.



De liefde voor het leven

 

met hart en ziel geef ik mij over

aan het leven het is mijn streven

om niet over mijn nek te gaan

kleingeestig past niet in zijn kraam

het oog wil immers ook wat

 

de aderen ietwat opgelegd

en darmen als worsten uitgestrekt

jij steekt jouw tong uit en ik strijk

de hand over jouw hart en voel

alle intensiteit; nog één puf over

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – mcgroep.nl – de Stentor

2.       Ziekenhuisweg – Flevolanderfgoed.nl

3.       Over de kunstenaar – wikipedia en flevolandgoed.nl

4.       Loek Winter – loekwinter.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214