Deel 106

Dordrecht 2

Woensdag 9 juni 2021

We kennen uit de geschiedenisboeken allemaal wie er bij Dokkum is vermoord en van Floris weten wij ook waar die een kopje kleiner is gemaakt, maar reeds in 1049 werd er geschreven over een moord bij Dordrecht. Daar werd Graaf Dirk IV (van West-Frisia, later graafschap Holland) in de val gelokt door de bisschoppen van Metz, Luik en Utrecht. Dirk was niet tevreden over de grootte van zijn graafschap en breidde dat uit en kwam daarmee in conflict met de Duitse keizer en enkele bisschoppen. Een lievertje was deze Dirk absoluut niet en omdat hij ongetrouwd en kinderloos stierf werd hij opgevolgd door Floris I.

Ik vervolg deze aflevering met mijn rondgang door het park Merwestein. Maria Glandorf, geboren in 1952 in Dordrecht, studeerde onder andere aan Sint-Joost in Breda, aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de filmacademie. Uit Deens eikenhout maakte zij dit Time is an ocean and it ends at the shore. De titel is uit de songtekst Oh Sister, van Bob Dylan, uitgebracht op zijn album Desire.


Uit hetzelfde materiaal maakte Maria Glandorf in 1995 Waves wash over it. Deze titel heeft de beeldhouwster en installatiekunstenares ontleend aan de dichter en schrijver T.S. Eliot. Het is belangrijk dat aan een beeldhouwwerk veel te zien en te beleven is. Een kunstwerk moet de mogelijkheid bieden tot veel interpretaties en mag niet saai zijn of zomaar haar geheimen prijsgeven’, zegt zij over haar eigen werk.


Tjalling Visser, geboren in 1980 in Utrecht, heeft zijn opleiding genoten aan de Willem de Koning Academie. Hij woont tegenwoordig in Dordrecht. Bij veel van zijn kustwerken geeft hij het gebruikte materiaal een tweede leven. Soms doet hij dat met verweerde speelgoedonderdelen, waarmee hij speelt.


Door bestaande herkenbare elementen te gebruiken roept hij herinneringen op bij de kijker. En soms worden installaties door hem afgebroken en weer gebruikt voor nieuwe kunstwerken. Voor Holle Buddha, afkomstig uit 2020, heeft Visser gebruik gemaakt van hout, staal en beton.

Het bronzen Tand des tijds komt uit 2002 en is van de in Alblasserdam wonende beeldhouwer Roel Teeuwen, die in 1931 in Gouda is geboren. In Rotterdam deed hij op de Academie voor Beeldende Kunsten een opleiding van vrij tekenen en schilderkunst en ging daarna verder met plastische vormgeving en beeldhouwkunst. Daarna ging hij zelf les geven onder andere bij de Hogeschool Holland in Diemen, in Arnhem en bij het instituut waar hij zelf zijn opleiding heeft genoten. Dit werk maakt deel uit van zijn kunstproject Een wondere wereld.


Van Henk van Bennekum, geboren in 1946 in Gissendam, is De boom omarmd. Deze in Tilburg opgeleide kunstenaar woont in Hardinxveld-Giessendam. Het werk van hem in dit park is ontstaan in 2019. Je neemt een boom en wikkelt daar cortenstaal omheen. Het is een van de werkwijzen van deze kunstenaar.


Deze aflevering van Beeldbepalend sluit ik af met opnieuw een werk van Roel Teeuwen. Stengels in het morgenlicht is door hem in 2007 gemaakt van aluminium, dat hij daarna van een coating heeft voorzien. De twaalfdelige formatie gaat op in het groen van park Merwestein.  Zoals meerdere deelnemers aan deze tentoonstelling haalt ook Teeuwen zijn ideeën uit de natuur.


 

Tand des tijds

 

is het de Tand des tijds

of de hoorn van overvloed

die overloopt

 

hoe puntig en afgezaagd

klinkt het soms:

het is de wondere wereld

 

gebeiteld en gevormd

blijft het achter als

een symbool voor later

 

Opa IJsbeer

 

Verantwoording

1.       Inleiding – wikipedia

2.       Time is an ocean – wikipedia – Bob Dylan

3.       Waves wash over it – TS Eliot – mariaglandorf.nl

4.       Buddha – tjallingvisser.nl

5.       Tand des tijds – r-m-teeuwen.com – papendrecht.net

6.       Boom – vanbennekum.nl – beeldinparkdordrecht.nl

7.       Stengels – r-m-teeuwen.com - beeldinparkdordrechtnl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beeldbepalend 249

Beeldbepalend 239

Beeldbepalend 214